U napadu mafijaškog kartela je pobeglo 25 zatvorenika, a čini se da je ova drska operacija izgleda bila osmišljena da bi se oslobodo vođa lokalne bande.

Sekretarka za bezbednost Rosa Icela Rodrigez rekla je da su 10 mrtvih zatvorski čuvari.

Do napada je došlo u nedelju rano ujutru, kada su naoružani ljudi u oklopnim vozilima pucali na ulaz zatvora i unutar spavaonica.

Rodrigez je navela da su zatvorenici koji su pobegli pripadnici bande Mekisles, koju je povezala sa kartelom Kaborka.

Ona je rekla da je među beguncima bio i vođa te bande. Mekislesi su decenijama bili jedna od glavnih bandi u gradu Huarez i godinama rade sa kartelom Sinaloa.

Kartel Kaborka je vodio narko-bos Rafael Karo Kintero koji je ponovo uhvaćen u julu.

Sekretar odbrane Luis Kresencio Sandoval rekao je da su vojnici i državna policija koji su ponovo preuzeli kontrolu nad zatvorom pronašli 10 „VIP“ ćelija opremljenih televizorima i drugim pogodnostima.

Jedan je čak imao sef pun gotovine.

Vlasti su u zatvoru pronašle i kokain, metamfetamin, heroin, fentanil i marihuanu

Sandoval je rekao da su druga dvojica naoružanih napadača ubijena nakon napada na lokalnu policiju kratko vreme pre napada na zatvor, što je verovatno bila diverzija. Oni nisu uključeni u zbir 17 poginulih, koji čine 10 stražara i sedam zatvorenika.

Nasilje je često u meksičkim zatvorima, uključujući i one u kojima vlasti imaju samo nominalnu kontrolu. Sukobi redovno izbijaju među zatvorenicima članovima rivalskih bandi, koje na mestima kao što je Huarez služe kao zastupnici za narko kartele.

(ABC News)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".