У нападу мафијашког картела је побегло 25 затвореника, а чини се да је ова дрска операција изгледа била осмишљена да би се ослободо вођа локалне банде.

Секретарка за безбедност Роса Ицела Родригез рекла је да су 10 мртвих затворски чувари.

До напада је дошло у недељу рано ујутру, када су наоружани људи у оклопним возилима пуцали на улаз затвора и унутар спаваоница.

Родригез је навела да су затвореници који су побегли припадници банде Мекислес, коју је повезала са картелом Каборка.

Она је рекла да је међу бегунцима био и вођа те банде. Мекислеси су деценијама били једна од главних банди у граду Хуарез и годинама раде са картелом Синалоа.

Картел Каборка је водио нарко-бос Рафаел Каро Кинтеро који је поново ухваћен у јулу.

Секретар одбране Луис Кресенцио Сандовал рекао је да су војници и државна полиција који су поново преузели контролу над затвором пронашли 10 „ВИП“ ћелија опремљених телевизорима и другим погодностима.

Један је чак имао сеф пун готовине.

Власти су у затвору пронашле и кокаин, метамфетамин, хероин, фентанил и марихуану

Сандовал је рекао да су друга двојица наоружаних нападача убијена након напада на локалну полицију кратко време пре напада на затвор, што је вероватно била диверзија. Они нису укључени у збир 17 погинулих, који чине 10 стражара и седам затвореника.

Насиље је често у мексичким затворима, укључујући и оне у којима власти имају само номиналну контролу. Сукоби редовно избијају међу затвореницима члановима ривалских банди, које на местима као што је Хуарез служе као заступници за нарко картеле.

(АБЦ Неwс)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".