Doktorka Katarina Sedlecki, specijalsita za adolescentnu ginekologiju kaže da veliki broj tinejdžera iz različitih razloga ne otkriva svojim roditeljima činjenicu da su postali sekuslano aktivni:

- Zato je važno da dobiju HPV vakcinu na vreme, tim pre što je njihov partner često vršnjak koji prethodno nije imao seksualno iskustvo, pa samim tim ni priliku da se zarazi HPV-om.

Preporučena HPV vakcina koju finasira RFZO štiti od devet najonkogenijih sojeva HPV-a, kojih ima oko 120. Zaštita koja se postiže cepivom je doživotna.

Foto: Jutjub printskrin/Koreni TV

 

 

Vakcina protiv humanog papiloma virusa je, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, na osnovu ogromnog broja kliničkih studija koje su rađene od 2006, pa se i dan danas, jedna od najbezbednijih vakcina. Efikasnost je visoka, i do 100 odsto prevencije karcinoma grlića materice. Kod dečaka, vakcina prevenira, ne samo karcinome anogenitalne regije i završnog dela debelog creva, već i usne duplje, ždrela, glasnih žica...

Infekcija HPV je veoma rasprostranjena pri stupanju u seksualne odnose. Osam od deset ljudi će biti inficirano, a bolest - karcinom, će se razviti tek za dvadeset godina.

Foto: Jutjub printskrin/Zdravo Jutro

 

 

Australija je o trošku osiguranja uvela HPV vakcinu za devojčice 2007. Već u periodu od 2008. do 2012. učestalost kondiloma se smanjila za 61 odsto, a u poslednjih 10 godina za 90 procenata. Zbog velikog obuhvata vakcinom, U Australiji je postignut kolektivni imunitet. Naime, registrovan je pad broja zaraženih kondilomima i kod muškaraca koji nisu vakcinisani, jer je vakcina za dečake u ovoj zemlji odbrena 2013. godine. Efekat kolektovnog imuniteta odrazio se i na smanjenje učestalosti genitalnih bradavica i u generacijama starijih.

Sjedinjene Američke Države uvele su HPV cepivo 2006. godine i oni su startovali samo sa vakcinacijom devojčica uzrasta od 12 godina.

Pre 2006. godine u SAD je registrovano 14 miliona HPV infekcija. Od kada je krenula imunizacija, taj broj je među tinejdžerima opao za 88 odsto, a među mladim ženama za 81 procenat.

Foto: Ministarstvo