Докторка Катарина Седлецки, специјалсита за адолесцентну гинекологију каже да велики број тинејџера из различитих разлога не открива својим родитељима чињеницу да су постали секуслано активни:

- Зато је важно да добију ХПВ вакцину на време, тим пре што је њихов партнер често вршњак који претходно није имао сексуално искуство, па самим тим ни прилику да се зарази ХПВ-ом.

Препоручена ХПВ вакцина коју финасира РФЗО штити од девет најонкогенијих сојева ХПВ-а, којих има око 120. Заштита која се постиже цепивом је доживотна.

Фото: Јутјуб принтскрин/Koreni TV

 

 

Вакцина против хуманог папилома вируса је, према Светској здравственој организацији, на основу огромног броја клиничких студија које су рађене од 2006, па се и дан данас, једна од најбезбеднијих вакцина. Ефикасност је висока, и до 100 одсто превенције карцинома грлића материце. Код дечака, вакцина превенира, не само карциноме аногениталне регије и завршног дела дебелог црева, већ и усне дупље, ждрела, гласних жица...

Инфекција ХПВ је веома распрострањена при ступању у сексуалне односе. Осам од десет људи ће бити инфицирано, а болест - карцином, ће се развити тек за двадесет година.

Фото: Јутјуб принтскрин/Zdravo Jutro

 

 

Аустралија је о трошку осигурања увела ХПВ вакцину за девојчице 2007. Већ у периоду од 2008. до 2012. учесталост кондилома се смањила за 61 одсто, а у последњих 10 година за 90 процената. Због великог обухвата вакцином, У Аустралији је постигнут колективни имунитет. Наиме, регистрован је пад броја заражених кондиломима и код мушкараца који нису вакцинисани, јер је вакцина за дечаке у овој земљи одбрена 2013. године. Ефекат колектовног имунитета одразио се и на смањење учесталости гениталних брадавица и у генерацијама старијих.

Сједињене Америчке Државе увеле су ХПВ цепиво 2006. године и они су стартовали само са вакцинацијом девојчица узраста од 12 година.

Пре 2006. године у САД је регистровано 14 милиона ХПВ инфекција. Од када је кренула имунизација, тај број је међу тинејџерима опао за 88 одсто, а међу младим женама за 81 проценат.

Фото: Министарство