Humani papiloma virusi kojih ima oko 120 tipova uzrokuju karcinome anogenitalnije regije kod oba pola, a neretko i karcinome glave i vrata.

Ipak, imunizacija vakcinom protiv humanog papiloma virusa nije obavezna. Doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine (izabrani lekar u Domu zdravlja) je u obavezi da je preporuči u skladu sa programom imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Roditelji dece uzrasta do 15 godina se obraćaju izabranom lekaru deteta u domu zdravlja. Deca sa navršenih 15 godina života i starija, mogu se i sama javiti svom izabranom lekaru.

Primanje vakcine se sprovodi uz prethodnu pismenu saglasnost lica koje se aktivno imunizuje, odnosno njegovog zakonskog zastupnika (za lica uzrasta do 15 godina). Pismena saglasnost za preporučenu aktivnu imunizaciju daje se na Obrascu 3 koji je sastavni deo Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Foto: Jutjub printskrin/Zdravo Jutro

 

 

Aktivna imunizacija protiv HPV se preporučuje kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS.

Za decu od 9 do 14 godina, HPV vakcina prima se u dve doze u razmaku od šest meseci. Za one sa 15 godina i starije, aplikuju se tri doze. Šema je: prijem, nakon dva meseca druga doza, a treća posle šest meseci. Drugu dozu treba primeniti najmanje jedan mesec nakon prve doze, a treću najmanje tri meseca nakon druge doze. Sve tri doze treba primeniti u roku od jedne godine. Ubrzana vakcinacija se ne preporučuje, saopštili su iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Ukoliko se vakcina protiv HPV virusa primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita od infekcije ovim virusom je 100 odsto. U poslednjih 13 godina ova vakcina uspešno se primenjuje u velikom broju svetskih zemalja. Istraživanja kažu da je, pored visoke efikasnosti, i jedna od najbezbednijih.

Foto: Ministarstvo