Хумани папилома вируси којих има око 120 типова узрокују карциноме аногениталније регије код оба пола, а неретко и карциноме главе и врата.

Ипак, имунизација вакцином против хуманог папилома вируса није обавезна. Доктор медицине или специјалиста одговарајуће гране медицине (изабрани лекар у Дому здравља) је у обавези да је препоручи у складу са програмом имунизације становништва против одређених заразних болести.

Родитељи деце узраста до 15 година се обраћају изабраном лекару детета у дому здравља. Деца са навршених 15 година живота и старија, могу се и сама јавити свом изабраном лекару.

Примање вакцине се спроводи уз претходну писмену сагласност лица које се активно имунизује, односно његовог законског заступника (за лица узраста до 15 година). Писмена сагласност за препоручену активну имунизацију даје се на Обрасцу 3 који је саставни део Правилника о имунизацији и начину заштите лековима.

Фото: Јутјуб принтскрин/Zdravo Jutro

 

 

Активна имунизација против ХПВ се препоручује код деце старије од девет година пре првих сексуалних односа, а првенствено код деце седмих разреда основних школа, током спровођења систематских прегледа, као и у складу са одобреним сажетком карактеристика лека од стране АЛИМС.

За децу од 9 до 14 година, ХПВ вакцина прима се у две дозе у размаку од шест месеци. За оне са 15 година и старије, апликују се три дозе. Шема је: пријем, након два месеца друга доза, а трећа после шест месеци. Другу дозу треба применити најмање један месец након прве дозе, а трећу најмање три месеца након друге дозе. Све три дозе треба применити у року од једне године. Убрзана вакцинација се не препоручује, саопштили су из Института "Др Милан Јовановић Батут".

Уколико се вакцина против ХПВ вируса прими пре првог сексуалног односа, заштита од инфекције овим вирусом је 100 одсто. У последњих 13 година ова вакцина успешно се примењује у великом броју светских земаља. Истраживања кажу да је, поред високе ефикасности, и једна од најбезбеднијих.

Фото: Министарство