Devetovalentna HPV vakcina koja se preporučuje mladima od devet do 19 godina, o trošku RFZO, sprečava infekciju devet visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Reč je o bezbednom i efikasnom cepivu, navode u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Postoji više od 120 tipova HPV od kojih oko 40 mogu uzrokovati genitalne infekcije kod muškaraca i žena. Ovi virusi takođe mogu dovesti do infekcije sluzokože usta i ždrela.

Preporučena dveteovalnetna vakcina štiti od tipova 6, 11, 16,18, 31, 33 , 45, 52 i 58 - jer oni se smatraju najonkogenijim.

U Institutu za javno zdravlje Srbije kažu da je nfekcija HPV-om je veoma česta. Zapravo, to je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Najveći broj zaraženih nikada ne dobije simptome ili bilo kakve zdravstvene probleme. Većina HPV infekcija, devet od 10, prođe spontano u periodu od oko dve godine. Međutim, HPV infekcija može perzistirati i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih teškoća.

Foto: Jutjub printskrin/Zdravo Jutro

 

 

Zdravstveni problemi uzrokovani HPV infekcijom uključuju: genitalne kondilome (bradavice u predelu genitalija), grlić materice kod žena, karcinom usne duplje i ždrela uključujući bazu jezika i krajnike kod oba pola, karcinom anusa kod oba pola, karcinom vulve i vagine kod žena i karcinom penisa.

Tipovi HPV-a koji uzrokuju genitalne kondilome nisu isti kao tipovi HPV-a koji uzrokuju karcinome.

Da bi HPV vakcina bila efikasna mora se primiti pre izlaganja HPV-u, odnosno pre stupanja u seksualne odnose.

Foto: Profimedia

 

 

- Nema razloga da se čeka da tinejdžeri stupe u seksualne odnose, pa da im se tada ponudi imunizacija HPV vakcinom - navodi se u saopštenju Instituta "Batut". - Deca u predtinejdžerskom periodu mogu primiti sve tri doze HPV vakcine mnogo pre nego što stupe u bilo koju vrstu seksualnog odnosa i time se izlože virusu. Takođe, HPV vakcina izaziva bolji imuni odgovor kod dece u predtinejdžerskom periodu nego kod starijih tinejdžera i mladih žena.

Čak i kada je neko već imao seksualne odnose može da primi HPV vakcinu. Kako HPV infekcija obično nastaje brzo nakon što osoba prvi put stupi u seksualne odnose, ona ne mora biti izložena svim tipovima HPV-a koji su sadržani u vakcini i vakcinacijom će dobiti zaštitu od infekcije onim HPV kojima nije bila izložena.

Foto: Ministarstvo