Деветовалентна ХПВ вакцина која се препоручује младима од девет до 19 година, о трошку РФЗО, спречава инфекцију девет високоризичним типовима хуманог папилома вируса (ХПВ). Реч је о безбедном и ефикасном цепиву, наводе у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Постоји више од 120 типова ХПВ од којих око 40 могу узроковати гениталне инфекције код мушкараца и жена. Ови вируси такође могу довести до инфекције слузокоже уста и ждрела.

Препоручена дветеовалнетна вакцина штити од типова 6, 11, 16,18, 31, 33 , 45, 52 i 58 - јер они се сматрају најонкогенијим.

У Институту за јавно здравље Србије кажу да је нфекција ХПВ-ом је веома честа. Заправо, то је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Највећи број заражених никада не добије симптоме или било какве здравствене проблеме. Већина ХПВ инфекција, девет од 10, прође спонтано у периоду од око две године. Међутим, ХПВ инфекција може перзистирати и довести до озбиљних здравствених тешкоћа.

Фото: Јутјуб принтскрин/Zdravo Jutro

 

 

Здравствени проблеми узроковани ХПВ инфекцијом укључују: гениталне кондиломе (брадавице у пределу гениталија), грлић материце код жена, карцином усне дупље и ждрела укључујући базу језика и крајнике код оба пола, карцином ануса код оба пола, карцином вулве и вагине код жена и карцином пениса.

Типови ХПВ-а који узрокују гениталне кондиломе нису исти као типови ХПВ-а који узрокују карциноме.

Да би ХПВ вакцина била ефикасна мора се примити пре излагања ХПВ-у, односно пре ступања у сексуалне односе.

Фото: Профимедиа

 

 

- Нема разлога да се чека да тинејџери ступе у сексуалне односе, па да им се тада понуди имунизација ХПВ вакцином - наводи се у саопштењу Института "Батут". - Деца у предтинејџерском периоду могу примити све три дозе ХПВ вакцине много пре него што ступе у било коју врсту сексуалног односа и тиме се изложе вирусу. Такође, ХПВ вакцина изазива бољи имуни одговор код деце у предтинејџерском периоду него код старијих тинејџера и младих жена.

Чак и када је неко већ имао сексуалне односе може да прими ХПВ вакцину. Како ХПВ инфекција обично настаје брзо након што особа први пут ступи у сексуалне односе, она не мора бити изложена свим типовима ХПВ-а који су садржани у вакцини и вакцинацијом ће добити заштиту од инфекције оним ХПВ којима није била изложена.

Фото: Министарство