Pre svega, potrebno je da se držite rutine na koju su ljubimci navikli tokom priprema za praznike.

Ukrasi

Novogodišnje jelke su najveći "neprijatelji" ljubimaca. Kako ne bi povredila vašeg ljubimca prilikom prevrtanja ili padanja, potrebno je da je fiksirate. Ukoliko koristite prirodnu jelku, ovo je dobar način i da se spreči izlivanje problematične vode.

Foto: Profimedia

 

Šljašteće trake su veoma privlačne mačkama. Reflektuju svetlost, a lako ih je nositi u ustima, međutim, grickanje može dovesti do gutanja što može začepiti digestivni trakt, povraćanje, čak i dehidraciju. U ekstremnim slučajevima, potrebna je operacija. Najbolje je da ovaj ukras zaobiđete.

Sveće izbegavajte ili ih držite što dalje od ljubimaca. Mogu da se opeku ili da izazovu požar ako ih obore. Koristite odgovarajuće držače na stabilnoj površini, a ukoliko napuštate prostoriju - ugasite plamen.

Elektronske svetiljke mogu biti opasne na više načina. Prvenstveno, žice mogu izazvati strujni udar, ali i posekotine. Probušena baterija može biti opekotina u ustima i jednjaku. Polomljene svetiljke, kao i drugi lomljivi ukrasi, mogu oštetiti usnu duplju i digestivni trakt vašeg krznenog prijatelja.

Foto: Profimedia

 

Hrana

Čokoladu već znamo da treba da preskočimo, a kako je ona neizostavni deo novogodišnjih čarolija - obavezno ljubimce držite podalje od stola i tanjira sa hranom, a pogotovo od slatkog. Potrebno je i da poklopce na kantama za smeće čvrsto zatvorite.

Preskočite ostatke, izbegavajte začinjenu i masnu hranu da dajete svojim psima. Ribu nemojte davati, najpre zbog kostiju.

Foto: Profimedia

 

Alkoholna pića držite van domašaja ljubimaca. Nemojte dozvoliti da se vaš ljubimac dočepa i popije. Može postati slab, bolestan, u ekstremnim slučajevima čak i može dovesti do smrti.

Ako želite da svog ljubimca obradujete, preporučujemo novu igračku za žvakanje ili onu koja se može napuniti hranom koja je namenjena za vaše ljubimce ili poslasticama.

Bezbedan dom je srećan dom

Foto: Profimedia

 

Nemojte da se plašite da dozvolite prijateljima da se igraju sa životinjama ili da ostavite ljubimce same sa gostima.

Lekove odložite, zaključajte na sigurno ili ih ostavite van domašaja životinja.

Svom ljubimcu obezbedite miran prostor gde može da se povuče. Stidljivi ljubimci umeju da pobegnu od gužve, da se sakriju ili odu u odvojenu sobu. Ova prostorija mora imati udobno mesto za vašeg ljubimca i svežu vodu.

Foto: P. Milošević, Profimedia

 

Novogodišnja buka je veoma problematična za ljubimce. Konfete izbegavajte jer mogu završiti u stomaku ljubimaca ili se mogu zaglaviti u crevima. Petarde i vatromet su veoma stresne za ljubimce, a postoji mnogo načina kako možete da pomognete vašim ljubimcima. Najbolje je da ih sklonite na bezbedno mesto i da prigušite zvuk spolja pojačavanjem televizora.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".