Пре свега, потребно је да се држите рутине на коју су љубимци навикли током припрема за празнике.

Украси

Новогодишње јелке су највећи "непријатељи" љубимаца. Како не би повредила вашег љубимца приликом превртања или падања, потребно је да је фиксирате. Уколико користите природну јелку, ово је добар начин и да се спречи изливање проблематичне воде.

Фото: Профимедиа

 

Шљаштеће траке су веома привлачне мачкама. Рефлектују светлост, а лако их је носити у устима, међутим, грицкање може довести до гутања што може зачепити дигестивни тракт, повраћање, чак и дехидрацију. У екстремним случајевима, потребна је операција. Најбоље је да овај украс заобиђете.

Свеће избегавајте или их држите што даље од љубимаца. Могу да се опеку или да изазову пожар ако их оборе. Користите одговарајуће држаче на стабилној површини, а уколико напуштате просторију - угасите пламен.

Електронске светиљке могу бити опасне на више начина. Првенствено, жице могу изазвати струјни удар, али и посекотине. Пробушена батерија може бити опекотина у устима и једњаку. Поломљене светиљке, као и други ломљиви украси, могу оштетити усну дупљу и дигестивни тракт вашег крзненог пријатеља.

Фото: Профимедиа

 

Храна

Чоколаду већ знамо да треба да прескочимо, а како је она неизоставни део новогодишњих чаролија - обавезно љубимце држите подаље од стола и тањира са храном, а поготово од слатког. Потребно је и да поклопце на кантама за смеће чврсто затворите.

Прескочите остатке, избегавајте зачињену и масну храну да дајете својим псима. Рибу немојте давати, најпре због костију.

Фото: Профимедиа

 

Алкохолна пића држите ван домашаја љубимаца. Немојте дозволити да се ваш љубимац дочепа и попије. Може постати слаб, болестан, у екстремним случајевима чак и може довести до смрти.

Ако желите да свог љубимца обрадујете, препоручујемо нову играчку за жвакање или ону која се може напунити храном која је намењена за ваше љубимце или посластицама.

Безбедан дом је срећан дом

Фото: Профимедиа

 

Немојте да се плашите да дозволите пријатељима да се играју са животињама или да оставите љубимце саме са гостима.

Лекове одложите, закључајте на сигурно или их оставите ван домашаја животиња.

Свом љубимцу обезбедите миран простор где може да се повуче. Стидљиви љубимци умеју да побегну од гужве, да се сакрију или оду у одвојену собу. Ова просторија мора имати удобно место за вашег љубимца и свежу воду.

Фото: П. Милошевић, Профимедиа

 

Новогодишња бука је веома проблематична за љубимце. Конфете избегавајте јер могу завршити у стомаку љубимаца или се могу заглавити у цревима. Петарде и ватромет су веома стресне за љубимце, а постоји много начина како можете да помогнете вашим љубимцима. Најбоље је да их склоните на безбедно место и да пригушите звук споља појачавањем телевизора.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".