Inače, devetovalentna vakcina protiv HPV-a štiti od devet sojeva ovog virusa, koji izaziva pojavu karcinoma i kod žena i kod mušakaraca, a od juna ove godine preporučena je za imunizaciju maladih od devet do 19 godina o trošku RFZO.

Doktor Nevenka Raketić, pedijatar-imunolog iz Beograda kaže da se efikasnost i bezbednost HPV vakcine prati više od 12 godina i nastavlja se:

- Od ukupnog broja prijavljenih rekacija, 92 odsto čine blage reakcije u vidu bola, crvenila i otoka na mestu vakcinacije, povišene temperature, glavobolje, muke, a nesvestica se javlja uglavnom samo kod adoelscenata.

Naša sagovornica napominje da su američki centri za kontrolu bolesti i tamošnja Agencija za hranu i lekove, ustanovile da se neželjene reakcije kod HPV vakcine ne razlikuju od drugih vakcina.

Foto: Jutjub printskrin/Zdravo Jutro

 

 

Ono što izdvaja devetovalentnu HPV vakcinu, koja se i u Srbiji o trošku osiguranja preporučije tinejdžerima, je da može da izazove kratkotrajni gubitak svesti (sinkopu) i zato su ove agencije preporučile da osoba sedi ili leži dok je prima i da ostane u tom položaju i prati se u ambulanti sledećih 15. minuta.

Ovo cepivo ne preopručuje se onima koji su alergični na kvasac.

- Uopšte, osobe koje su preosetljive na neku od komponenti vakcine, ne bi trebalo da je prime - kaže dr Raketić. - Ali to je retko. Reč je uglavnom o preosetljivima na kvasac, jer on se koristi u toku proizvodnje ovog cepiva. Takođe, osobe sa blagom ili srednje teškom akutnom bolesti, trebalo bi da odlaže vakcinaciju do prestanka simptoma bolesti.

Foto: Profimedia

 

 

O bezbednosti primene HPV vakcine najbolje svedoči činjenica da su se ovim cepivom imunizovale i trudnice.

- U toku kliničkog ispitivanja devetovalentne HPV vakcine, nju je primilo 1.115 trudnica i nije bilo više neželjenih reakcija u odnosu na placebo grupu - kaže naša sagovornica. - Američka agencija za hranu i lekove (FDA) svrstala je HPV vakcinu u kategoriju B, što znači da nije pokazan nepovoljan efekat na fetus u toku istraživanja na životinjama. Nije pokazano da HPV vakcina ima nepovoljno dejstvo na tok trudnoće ili na fetus, ali treba biti obazriv. Ukoliko se trudnoća desi u toku trodozne vakcinacije, treba sačekati da se trudnoća završi i onda da se nastavi vakcinacija.

Foto: Ministarstvo