Иначе, деветовалентна вакцина против ХПВ-а штити од девет сојева овог вируса, који изазива појаву карцинома и код жена и код мушакараца, а од јуна ове године препоручена је за имунизацију маладих од девет до 19 година о трошку РФЗО.

Доктор Невенка Ракетић, педијатар-имунолог из Београда каже да се ефикасност и безбедност ХПВ вакцине прати више од 12 година и наставља се:

- Од укупног броја пријављених рекација, 92 одсто чине благе реакције у виду бола, црвенила и отока на месту вакцинације, повишене температуре, главобоље, муке, а несвестица се јавља углавном само код адоелсцената.

Наша саговорница напомиње да су амерички центри за контролу болести и тамошња Агенција за храну и лекове, установиле да се нежељене реакције код ХПВ вакцине не разликују од других вакцина.

Фото: Јутјуб принтскрин/Zdravo Jutro

 

 

Оно што издваја деветовалентну ХПВ вакцину, која се и у Србији о трошку осигурања препоручије тинејџерима, је да може да изазове краткотрајни губитак свести (синкопу) и зато су ове агенције препоручиле да особа седи или лежи док је прима и да остане у том положају и прати се у амбуланти следећих 15. минута.

Ово цепиво не преопручује се онима који су алергични на квасац.

- Уопште, особе које су преосетљиве на неку од компоненти вакцине, не би требало да је приме - каже др Ракетић. - Али то је ретко. Реч је углавном о преосетљивима на квасац, јер он се користи у току производње овог цепива. Такође, особе са благом или средње тешком акутном болести, требало би да одлаже вакцинацију до престанка симптома болести.

Фото: Профимедиа

 

 

О безбедности примене ХПВ вакцине најбоље сведочи чињеница да су се овим цепивом имунизовале и труднице.

- У току клиничког испитивања деветовалентне ХПВ вакцине, њу је примило 1.115 трудница и није било више нежељених реакција у односу на плацебо групу - каже наша саговорница. - Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) сврстала је ХПВ вакцину у категорију Б, што значи да није показан неповољан ефекат на фетус у току истраживања на животињама. Није показано да ХПВ вакцина има неповољно дејство на ток трудноће или на фетус, али треба бити обазрив. Уколико се трудноћа деси у току тродозне вакцинације, треба сачекати да се трудноћа заврши и онда да се настави вакцинација.

Фото: Министарство