1. Brak je ugovor

Brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obavezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Istorijski i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera. Imovina žene prenosila se na muškarca i žena je postala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je nevesta tradicionalno uzimala prezime mladoženje.

2. Brak ima mračnu istoriju

Mioli kaže: 'Od barbika s 'idealnim' proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se verovanja da su naša tela vrednija od uma'. Tvrdi da je ženama zbog toga važno šta drugi misle o njima, a sve te socijalne poruke obezvređuju njihovo postojanje. Ženama se šalje poruka da im je potreban muškarac koji će ih voleti, oženiti i zaštititi. 'To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plate, mišljenje da žena više mora obavljati kućne poslove od muškaraca i slično', tvrdi.

Foto: Profimedia

 

3. Za brak je potrebno puno više od ljubavi

Zamka je pomisao da je za dobar brak potrebna samo ljubav. Brak često propadne zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako to ne postoji, ne možete da pronađete zajednički jezik i postignete zajedničke ciljeve. Pravi recept za uspešan brak je predanost, poverenje, uvažavanje, privlačnost i poštovanje. Oba partnera te vrednosti moraju da poštuju, jednako i svaki dan.

4. U braku ne postoji 'pola-pola'

Laura kaže: 'Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima i da mogu da imaju sve: decu, dom, porodicu i karijeru. Nažalost, svet još ne funkcioniše tako'. Od žene postoje očekivanja da ima karijeru, decu - odgajaju ih i vode brigu o kućnim poslovima. Svi misle da oba pola ulažu podjednako truda u odnos, ali to se najčešće ne događa.

Foto: Profimedia

 

5. Doslednost u obećanjima važnija od braka

Odnosi dobro funkcionišu ako su prisutne zajedničke vrednosti i predanost. Ono što su supružnici sebi obećali pre stupanja u brak treba svaki dan da ispunjavaju. Posvećenost bračnom partneru je istinska demokratija ljubavi. I nažalost, često izostaje.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".