1. Брак је уговор

Брак је правни уговор, ништа више и ништа мање. Обавезује двоје људи у смислу правног статуса и имовине. Историјски и традиционално гледано, брачни уговори били су економског карактера. Имовина жене преносила се на мушкарца и жена је постала правно власништво и одговорност младожење, због чега је невеста традиционално узимала презиме младожење.

2. Брак има мрачну историју

Миоли каже: 'Од барбика с 'идеалним' пропорцијама, принцеза из анимираних филмова до модела у женским часописима, сервирају нам се веровања да су наша тела вреднија од ума'. Тврди да је женама због тога важно шта други мисле о њима, а све те социјалне поруке обезвређују њихово постојање. Женама се шаље порука да им је потребан мушкарац који ће их волети, оженити и заштитити. 'То све одржава таква мишљења у друштву. Резултат су неједнаке плате, мишљење да жена више мора обављати кућне послове од мушкараца и слично', тврди.

Фото: Профимедиа

 

3. За брак је потребно пуно више од љубави

Замка је помисао да је за добар брак потребна само љубав. Брак често пропадне због неусклађених вредности и мишљења. Ако то не постоји, не можете да пронађете заједнички језик и постигнете заједничке циљеве. Прави рецепт за успешан брак је преданост, поверење, уважавање, привлачност и поштовање. Оба партнера те вредности морају да поштују, једнако и сваки дан.

4. У браку не постоји 'пола-пола'

Лаура каже: 'Још од феминистичких покрета говори се да су жене једнаке мушкарцима и да могу да имају све: децу, дом, породицу и каријеру. Нажалост, свет још не функционише тако'. Од жене постоје очекивања да има каријеру, децу - одгајају их и воде бригу о кућним пословима. Сви мисле да оба пола улажу подједнако труда у однос, али то се најчешће не догађа.

Фото: Профимедиа

 

5. Доследност у обећањима важнија од брака

Односи добро функционишу ако су присутне заједничке вредности и преданост. Оно што су супружници себи обећали пре ступања у брак треба сваки дан да испуњавају. Посвећеност брачном партнеру је истинска демократија љубави. И нажалост, често изостаје.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".