SVAKOG dana u našoj zemlji jedna žena umre od karcinoma grlića materice. Srbija je među državama koje imaju najveću učestalost ovog karcinoma. Iz ovog razloga Ministarstvo zdravlja je od juna ove godine preporučilo vakcinaciju mladih, uzrasta od devet do 19 godina, protiv humanih papiloma virusa (HPV), koja se sprovodi o trošku zdravstvenog osuguranja.

Devetovalnetna HPV vakcina, kojka se kod nas daje, prema rečima stručnjaka, doživotno štiti od karcinoma grlića materice, više do 90 odsto.

- Karcinom grlića materice je u 98 odsto slučajeva povezan sa infekcijom humanim papiloma virusima - kaže prof.dr Aljoša Mandić iz Instituta za onkologiju Vojvodine i predsednik Udrženja za ginekološku onkologiju. - Često same žene ne pridaju značaja nekim simptomima ili im je previše neprijatno da se o ovim temama konsultuju sa svojim lekarima, a često su ova oboljenja povezana sa stigmama u određenim društvima. Moramo prevazići takve stavove u cilju ranog otrkivanja, preko skrining programa, pružanja adekvatnog tretmana i brige za obolele kako bi sve žene imale najbolje šanse za lečenje, bolji kvalitet života i preživljavanje od ovih maligniteta.

 

Foto: Profimedia

 

 

Naš sagovornik ističe da je karcinom grlića materice najbolje sprečiti, a to može samo vakcinacija:

- Svakodnevno treba širiti pozitivne poruke o značaju primene HPV vakcine među mladima, a od značaja su i skrining programi.

U Srbiji se svakog dana karcinom grlića materice dijagnostikuje kod oko 1.300 žena. Naši tercijarni centri ulažu velike napore u lečenju ovih pacijenata. Prema podacim iz najvećih referentnih ustanova koje se bave ovom problematikom u Srbiji čak oko 70 odsto novodijagnostikovanih se javlja u lokalno uznapredovalom obliku bolesti što predstavlja duži i neizvesniji tok lečenja, ali i rezulatate istih.

Foto: Profimedia

 

 

Do sada je otkriveno 100 sojeva HPV, od kojih je 13 sojeva onkogeno i to sojevi, 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 (podaci Svetske Zdravstvene organizacije).Devetovalentna vakcina protiv HPV koja se primnjuje i u Srbiji štiti do devet sojeva - 6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

HPV vakcina je najefikasnija kada je devojčice i dečaci dobiju pre nego što dođu u kontakt sa virusom. To je zato što vakcina može samo da spreči zarazu, a ne može da ukloni virus iz organizma kada on jednom uđe u njega. Ovaj virus je toliko rasprostranjen da je nužno sprovesti vakcinaciju mladih pre nego što oni postanu seksualno aktivni.

Foto: Ministarstvo

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".