СВАКОГ дана у нашој земљи једна жена умре од карцинома грлића материце. Србија је међу државама које имају највећу учесталост овог карцинома. Из овог разлога Министарство здравља је од јуна ове године препоручило вакцинацију младих, узраста од девет до 19 година, против хуманих папилома вируса (ХПВ), која се спроводи о трошку здравственог осугурања.

Деветовалнетна ХПВ вакцина, којка се код нас даје, према речима стручњака, доживотно штити од карцинома грлића материце, више до 90 одсто.

- Карцином грлића материце је у 98 одсто случајева повезан са инфекцијом хуманим папилома вирусима - каже проф.др Аљоша Мандић из Института за онкологију Војводине и председник Удржења за гинеколошку онкологију. - Често саме жене не придају значаја неким симптомима или им је превише непријатно да се о овим темама консултују са својим лекарима, а често су ова обољења повезана са стигмама у одређеним друштвима. Морамо превазићи такве ставове у циљу раног отркивања, преко скрининг програма, пружања адекватног третмана и бриге за оболеле како би све жене имале најбоље шансе за лечење, бољи квалитет живота и преживљавање од ових малигнитета.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Наш саговорник истиче да је карцином грлића материце најбоље спречити, а то може само вакцинација:

- Свакодневно треба ширити позитивне поруке о значају примене ХПВ вакцине међу младима, а од значаја су и скрининг програми.

У Србији се сваког дана карцином грлића материце дијагностикује код око 1.300 жена. Наши терцијарни центри улажу велике напоре у лечењу ових пацијената. Према подацим из највећих референтних установа које се баве овом проблематиком у Србији чак око 70 одсто новодијагностикованих се јавља у локално узнапредовалом облику болести што представља дужи и неизвеснији ток лечења, али и резулатате истих.

Фото: Профимедиа

 

 

До сада је откривено 100 сојева ХПВ, од којих је 13 сојева онкогено и то сојеви, 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 (подаци Светске Здравствене организације).Деветовалентна вакцина против ХПВ која се примњује и у Србији штити до девет сојева - 6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

ХПВ вакцина је најефикаснија када је девојчице и дечаци добију пре него што дођу у контакт са вирусом. То је зато што вакцина може само да спречи заразу, а не може да уклони вирус из организма када он једном уђе у њега. Овај вирус је толико распрострањен да је нужно спровести вакцинацију младих пре него што они постану сексуално активни.

Фото: Министарство

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".