Bez roditelja je ostao rano i trbuhom za kruhom kreće put Beograda. Počinje da radi u fabrici gde je brzo stekao naklonost poslodavca zbog svoje posvećenosti i sposobnosti.

Supruga Jelena je poticala iz imućne porodice i u brak donosi veliki miraz. Uz njen novac i kredite Srpsko-američke banke kupuje staru livnicu i naziva je Livnica i emajlirnica Merkur.

Posao je krenuo uzlaznom putanjom, ali Srbiju hvata vihor Prvog svetskog rata 1914. godine. On je morao da odlazi na front, a posle toga i preko Albanije. Mašine u livnici su zamotane i zakopane, te je omogućeno da se posao nastavi po povratku Save. Posle rata, Merkur je postao livnica Srpske pravoslavne crkve.

Foto: RTS Printskrin

 

Posao je krenuo uzlaznom putanjom, a Sava nije zaboravio i humanu stranu. Pomagao je bolesne i siromašne. Izdvajao je određene sume novca za fudbalere, umetnike i zanatlije. Kada su Srbi sa Kosova i Metohije kod Zaječara podigli crkvu, Lozanić im je poklonio zvono. Tada je list "Pravda" pisao kako su zvona "savršeno harmonična, imaju mek i ujedno snažan zvuk". Zbog svog delovanja nazivali su ga "Majka Srbija".

Aprilski rat ga nije zaobišao. Prvog dana bombardovanja, pogođena je livnica i rad je otišao u propast. Posle rata su ga čekale nedaće i suđenja. Preduzeće je nacionalizovano, a optužen je za ratno profiterstvo. Radnici su istupili i branili ga, čime je spašen streljanja i robije. Preminuo je u Celju u Sloveniji 1952. godine.

Foto: RTS Printskrin, Vikipedija/Nikola Smolenski

 

Zvona livnice Merkur odjekuju i danas širom Srbije. Odjekivala su i Jasenovcu pre nego što su Ustaše srušile crkvu. Takođe je radio zvona i za Visoke Dečane i Mileševu. Danas Beograđani gaze po njegovom radu, a ne znaju da je upravo livnica Merkur bila zadužena za proizvodnju poklopaca šahtova.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".