Јединка балканског риса, коју је повредио аутомобил на Ђердапској магистрали, брзом акцијом надлежних служби ЈП "Национални парк Ђердап" је спасена.

Било је потребно само пар сати да буде пронађен након што је примљена информација како је на Ђердапској магистрали повређен примерак највеће дивље мачке у Србији.

Рис је одвезен у ЗОО врт у Бору где му је пружена одговарајућа ветеринарска помоћ и нега.

 

 

Рис је строго заштићена врста па је брза интервенција била од великог значаја, у току је опоравак, а након оздрављења он ће бити враћен на Ђердап.

Балкански рис - угрожена врста која живи у Србији

Балкански рис је подврста евроазијског риса, највеће мачке на Балкану. Према ИУЦН Црвеној листи угрожених врста, балкански рис је крајње угрожена животиња, зато што у природи има мање од 50 зрелих јединки.

У Северној Македонији је присутан у западном делу: јужне падине Шаре, Бистре, Кораба, Дешата, Стогова, Караормана, Илинска-Плакенска планина, Јабланица, Јакупица, Галичица (сликан 2020. први пут после неколико деценија) и у области Јасен (Караџица и Сува Гора) и вероватно Пелистер (последња слика тамошњег риса је из 2013. године).

Фото: Профимедиа

 

 

Упориште балканског риса је Национални парк Маврово и његово непосредно окружење - тамо је потврђено присуство и размножавање јединки. Присутан је и на планини Проклетије на Косову и Метохији. У Албанији је врло мало јединки, на планини Мунела, у Националном парку Шебеник-Јабланица, као и на планинама у близини града Елбасан.

Рис у Србији - где му је станиште?

У Србији је веома проређен. Насељава Шар-планину, Коритник, Проклетије, Мојстирско-драшке планине, Национални парк Тару, Национални парк Ђердап, Северни Кучај - Мироч, Јужни Кучај, Стару планину, Ртањ, Озрен, Девицу. Примерци су пронађени и у Војводини. Настањује густе шуме и речне клисуре које се простиру на 1.000 до 1.500 метара надморске висине. Заузима територију од пет до 100 километара.

Балкански рис - особине

Рис је усамљена и територијална животиња. Активан је ноћу, а највише лови срне, дивокозу и зеца. Најновије истраживање о алтернативном плену риса, анализом његовог измета, такође показује и податке о другим врстама плена: дивље свиње, куне, лисице, веверице, мишеви, пацови, пухови и слепи мишеви (Иванов ет ал., 2018).

Фото: Профимедиа

 

 

Паре се од фебруара до априла, женка је гравидна седамдесет дана, након чега рађа једног до три слепа и беспомоћна младунца. После 6 месеци млади више не сисају и почињу да једу чврсту храну. После 10 месеци постају потпуно независни, а полно су зрели након две године. Животни век балканског риса у природи је 12-14 година.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".