Bilo bi idealno da se HPV vakcina primi pre stupanja u seksualne odnose jer tada na najbolji način štiti od infekcije humanim papiloma virusima (HPV), ali preporučuje se i onima koji su već seksualno aktivni. I tada je ona delotvorna zaštita.

Da li je mladić ili devojka zaražen HPV infekcijom može da se proveri u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Za otkrivanje prisustva HPV infekcije, ali i za genotipizaciju virusa uzima se cervikalni bris (bris grlića materice) kod žena, odnosno bris iz mokraćne cevi kod muškaraca.

-Analiza može da se uradi o trošku zdravstvenog osiguranja, a za ostvarenje ovog prava potreban je uput specijaliste ginekologije, odnosno urologije - objašnjavaju u "Batutu".

Foto: Shuttersctock

 

 

Na osnovu uzetih uzoraka osim HPV infekcije u ovom centru, na osnovu uputa može da se uradi i laboratorijska dijagnostika genitalnih mikoplazmi i ureaplazmi, kao i molekularna dijagnostika hlamidije. 

HPV infekcije su masovno prisutne, stručnjaci upozoravju da gotovo nema osobe koja tokom života neće biti zaražena nekim od tipova HPV virusa, često sa više tipova istovremeno. Simptom zaraze mogu da se razviju tek godinama nakon infekcije, a da tokom tog perioda osoba prenosi virus.  

Pojedini tipovi seksualno prenosivih HPV mogu da izazovu benigne genitalne bradavice (kondilome) i stoga se nazivaju tipovima "niskog rizika", a da drugi tipovi mogu dovesti do raka grlića materice, zbog čega se nazivaju "visokorizičnim" tipovima. Utvrđeno je da HPV tip 16 i tip 18 imaju najveći onkogeni potencijal i da su odgovorni za oko 70 odsto karcinoma.

Foto: Profimedia

 

 

Devetovalentna vakcina protiv HPV, koja se od juna ove godine preporučuje za primenu kod mladih od devet do 19 ggodina o trošku RFZO-a, štiti od HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

Ovo cepivo se za uzrast od od 9 do 14 godina prima u dve doze (0, 6 mesec), za starije od 15 godina u tri doze (0, 2, 6 mesec). Troškove vakcine pokriva Republički fond zdravstvenog osiguranja, i to je jedina vakcina koje nije obavezna, nego preporučena, a finansira se iz kase zdravstvenog osiguranja.

Foto: Ministarstvo