Било би идеално да се ХПВ вакцина прими пре ступања у сексуалне односе јер тада на најбољи начин штити од инфекције хуманим папилома вирусима (ХПВ), али препоручује се и онима који су већ сексуално активни. И тада је она делотворна заштита.

Да ли је младић или девојка заражен ХПВ инфекцијом може да се провери у Центру за микробиологију Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

За откривање присуства ХПВ инфекције, али и за генотипизацију вируса узима се цервикални брис (брис грлића материце) код жена, односно брис из мокраћне цеви код мушкараца.

-Анализа може да се уради о трошку здравственог осигурања, а за остварење овог права потребан је упут специјалисте гинекологије, односно урологије - објашњавају у "Батуту".

Foto: Shuttersctock

 

 

На основу узетих узорака осим ХПВ инфекције у овом центру, на основу упута може да се уради и лабораторијска дијагностика гениталних микоплазми и уреаплазми, као и молекуларна дијагностика хламидије. 

ХПВ инфекције су масовно присутне, стручњаци упозоравју да готово нема особе која током живота неће бити заражена неким од типова ХПВ вируса, често са више типова истовремено. Симптом заразе могу да се развију тек годинама након инфекције, а да током тог периода особа преноси вирус.  

Поједини типови сексуално преносивих ХПВ могу да изазову бенигне гениталне брадавице (кондиломе) и стога се називају типовима "ниског ризика", а да други типови могу довести до рака грлића материце, због чега се називају "високоризичним" типовима. Утврђено је да ХПВ тип 16 и тип 18 имају највећи онкогени потенцијал и да су одговорни за око 70 одсто карцинома.

Фото: Профимедиа

 

 

Деветовалентна вакцина против ХПВ, која се од јуна ове године препоручује за примену код младих од девет до 19 ггодина о трошку РФЗО-а, штити од ХПВ типа 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

Ово цепиво се за узраст од од 9 до 14 година прима у две дозе (0, 6 месец), за старије од 15 година у три дозе (0, 2, 6 месец). Трошкове вакцине покрива Републички фонд здравственог осигурања, и то је једина вакцина које није обавезна, него препоручена, а финансира се из касе здравственог осигурања.

Фото: Министарство