Vest o njegovoj smrti objavljena je danas u saopštenju Univerziteta Nevada u Las Vegasu, gde je bio zaposlen kao vanredni profesor na Koledžu lepih umetnosti.

- Sa dubokom tugom delim ovu vest - saopštila je dekan pomenutog Univerziteta Nensi Ašer u objavi na Instagramu. 

- NJegovi učenici bili su duboko inspirisani njime, kao i svi koji su ga poznavali. Imao je mnogo izvanrednih talenata i bio je poznat na Univerzitetu po svojoj posvećenosti nastavi i profesionalnim dostignućima.

Rukovodioc filmske sekcije Koledža Heder Adison istakla je da se Giljarda seća kao "svetionika svetlosti i snage za sve oko njega na Univerzitetu".

- Kad god smo ga pitali kako je, on bi veselo odgovorio da je "Blagosloven". Ali mi smo ti koji smo bili blagosloveni jer smo bili njegove kolege i učenici tolike godine. Volimo vas i jako ćete nam nedostajati, profesore "G" - dodala je Adison.

Detalji smrti nisu objavljeni u javnosti

Giljard se upustio u glumu nakon što je završio studije pozorišne umetnosti na Državnom univerzitetu Kalifornije. Televizijski debi ostvario je u emisiji "Različiti udarci" 1981. godine.

Giljard je 1986. godine prvu ulogu doživeo u filmu "Top Gan", u kojem je igrao ulogu Sundovn, jednog od elitnih pilota borbenih aviona.

Dve godine kasnije, dobio je ulogu Tea, kompjuterskog stručnjaka koji pomaže terorističkoj grupi Hansa Grubera, u trileru "Umri muški".

Veliku televizijsku pauzu u udarnom terminu otpočeo je 1989. godine, kada je dobio ulogu Konrada Mekmastersa u pravnoj drami NBC-a "Metlok", gde je glumio pored Endija Grifita. Zatim je glumio partnera Čaka Norisa u borbi protiv kriminala DŽimija Triveta u filmu "Voker, teksaški rendžer".

Uprkos završenoj glumačkoj karijeri, Giliard se povukao iz glume 2006. da bi počeo da predaje na Univerzitetu i režira produkcije na univerzitetskom pozorištu Konzervatorijuma Nevade.

- Osposobljen sam da predajem. I ja sam profesionalac, ali struka mora da hrani učionicu. To je ono što stimuliše moje likove jer sam u kontaktu sa životima ljudi u 21. veku - rekao je on za Las Vegas Žurnal 2017 godine.

- Najbolje radim kao umetnik kada sam u plodnoj areni. To znači kreativan i maštovit. Biti sa svim tim milenijumima - ne razumem šta govore, ali crpim njihovu energiju.

Međutim, nakratko se vratio na ekrane 2021. godine, kada se ponovo sastao sa Brusom Vilisom za reklamu za baterije "Umri muški".

(Si-En-En)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".