Вест о његовој смрти објављена је данас у саопштењу Универзитета Невада у Лас Вегасу, где је био запослен као ванредни професор на Колеџу лепих уметности.

- Са дубоком тугом делим ову вест - саопштила је декан поменутог Универзитета Ненси Ашер у објави на Инстаграму. 

- Његови ученици били су дубоко инспирисани њиме, као и сви који су га познавали. Имао је много изванредних талената и био је познат на Универзитету по својој посвећености настави и професионалним достигнућима.

Руководиоц филмске секције Колеџа Хедер Адисон истакла је да се Гиљарда сећа као "светионика светлости и снаге за све око њега на Универзитету".

- Кад год смо га питали како је, он би весело одговорио да је "Благословен". Али ми смо ти који смо били благословени јер смо били његове колеге и ученици толике године. Волимо вас и јако ћете нам недостајати, професоре "Г" - додала је Адисон.

Детаљи смрти нису објављени у јавности

Гиљард се упустио у глуму након што је завршио студије позоришне уметности на Државном универзитету Калифорније. Телевизијски деби остварио је у емисији "Различити ударци" 1981. године.

Гиљард је 1986. године прву улогу доживео у филму "Топ Ган", у којем је играо улогу Сундовн, једног од елитних пилота борбених авиона.

Две године касније, добио је улогу Теа, компјутерског стручњака који помаже терористичкој групи Ханса Грубера, у трилеру "Умри мушки".

Велику телевизијску паузу у ударном термину отпочео је 1989. године, када је добио улогу Конрада Мекмастерса у правној драми НБЦ-а "Метлок", где је глумио поред Ендија Грифита. Затим је глумио партнера Чака Нориса у борби против криминала Џимија Тривета у филму "Вокер, тексашки ренџер".

Упркос завршеној глумачкој каријери, Гилиард се повукао из глуме 2006. да би почео да предаје на Универзитету и режира продукције на универзитетском позоришту Конзерваторијума Неваде.

- Оспособљен сам да предајем. И ја сам професионалац, али струка мора да храни учионицу. То је оно што стимулише моје ликове јер сам у контакту са животима људи у 21. веку - рекао је он за Лас Вегас Журнал 2017 године.

- Најбоље радим као уметник када сам у плодној арени. То значи креативан и маштовит. Бити са свим тим миленијумима - не разумем шта говоре, али црпим њихову енергију.

Међутим, накратко се вратио на екране 2021. године, када се поново састао са Брусом Вилисом за рекламу за батерије "Умри мушки".

(Си-Ен-Ен)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".