- LJudska usta sadrže brojne vrste bakterija, ali četkica za zube je drugačije okruženje i može da podstakne razvoj loših bakterija ako se o njoj ne brinemo pravilno - upozorava Mark B. Desrosirs, član Američkog udruženja endodonta i docent na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Bostonu.

Vaša četkica za zube može da sadrži bakterije iz vaših usta, koje će se umnožiti ako se ne dezinfikuju, prenosi MBG.

Srećom, čišćenje zubne četkice nije proces koji zahteva puno gnjavaže, a dovoljno je da steknete naviku uklanjanja tih loših bakterija svake dve do tri nedelje.

Četkicu za zube možete očistiti ručno, krenuvši od njene baze prema gore - bez obzira kakvu četkicu imate. Stručnjaci prvo preporučuju uklanjanje ostataka zubne paste sa ručke mešavinom sapuna i tople vode.

Foto: Profimedia

 

Odatle uklonite glavu sa četkice ako se može odvojiti, a nema veze i ako to nije moguće. Tad potopite celu četkicu u čašu kućnog vodonik peroksida na najmanje 15 minuta. To će vam pomoći da uklonite ostatke paste za zube, kao i da ukloniti bakterije na dlakama. Ako nemate kod kuće vodonik peroksid, antibakterijska teknost za ispiranje usta poslužiće kao zamena.

Nakon što natopte glavu četkicu za zube, isperite je pod toplom vodom i palcem nežno trljajte dlačice kako biste uklonili preostale čestice paste za zube i peroksid. Ovaj je korak važan jer, iako je vodonik peroksid u domaćinstvu koji se nalazi u većini trgovina razređen na 3 posto, i dalje ga nije dobro unositi u organizam.

Nakon dubokog čišćenja, pustite da se dlake četkice potpuno osuše pre nego što ih ponovno upotrebite.

Nakon što četkica bude savršeno čista posle dubinskog pranja, nastavite da je ispirate vodom posle svake upotrebe. Zatim je uspravno odložite u otvorenu posudu kako bi mogla da se osuši na vazduhu. Istraživanja pokazuju da topli, vlažni uslovi mogu da uzrokuju rast i procvat mikroorganizama na četkicama, pa ih držite na što hladnijem i suvom mestu. Iako su navlake za četke dobre za putovanje, to znači da možda nisu najbolje za svakodnevnu kućnu upotrebu.

Kada treba baciti četkicu za zube?

Čak bi i najmarljiviji u čišćenju četkica za zube trebalo da je zamene četkice na svaka tri meseca ili kad god dlačice počnu da se razdvajaju i pucaju, savetuju stručnjaci.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".