- Људска уста садрже бројне врсте бактерија, али четкица за зубе је другачије окружење и може да подстакне развој лоших бактерија ако се о њој не бринемо правилно - упозорава Марк Б. Десросирс, члан Америчког удружења ендодонта и доцент на Стоматолошком факултету Универзитета у Бостону.

Ваша четкица за зубе може да садржи бактерије из ваших уста, које ће се умножити ако се не дезинфикују, преноси МБГ.

Срећом, чишћење зубне четкице није процес који захтева пуно гњаваже, а довољно је да стекнете навику уклањања тих лоших бактерија сваке две до три недеље.

Четкицу за зубе можете очистити ручно, кренувши од њене базе према горе - без обзира какву четкицу имате. Стручњаци прво препоручују уклањање остатака зубне пасте са ручке мешавином сапуна и топле воде.

Фото: Профимедиа

 

Одатле уклоните главу са четкице ако се може одвојити, а нема везе и ако то није могуће. Тад потопите целу четкицу у чашу кућног водоник пероксида на најмање 15 минута. То ће вам помоћи да уклоните остатке пасте за зубе, као и да уклонити бактерије на длакама. Ако немате код куће водоник пероксид, антибактеријска текност за испирање уста послужиће као замена.

Након што натопте главу четкицу за зубе, исперите је под топлом водом и палцем нежно трљајте длачице како бисте уклонили преостале честице пасте за зубе и пероксид. Овај је корак важан јер, иако је водоник пероксид у домаћинству који се налази у већини трговина разређен на 3 посто, и даље га није добро уносити у организам.

Након дубоког чишћења, пустите да се длаке четкице потпуно осуше пре него што их поновно употребите.

Након што четкица буде савршено чиста после дубинског прања, наставите да је испирате водом после сваке употребе. Затим је усправно одложите у отворену посуду како би могла да се осуши на ваздуху. Истраживања показују да топли, влажни услови могу да узрокују раст и процват микроорганизама на четкицама, па их држите на што хладнијем и сувом месту. Иако су навлаке за четке добре за путовање, то значи да можда нису најбоље за свакодневну кућну употребу.

Када треба бацити четкицу за зубе?

Чак би и најмарљивији у чишћењу четкица за зубе требало да је замене четкице на свака три месеца или кад год длачице почну да се раздвајају и пуцају, саветују стручњаци.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".