Meteorolog Nedeljko Todorović za K1 otkriva kad prestaje kiša, kakva zima je pred nama i kad će se zabeleti niži predeli! Novi Pazar, Tutin i Prijepolje najteže su pogođeni intenzivnim padavinama koje su pogodile našu zemlju proteklog vikenda. Usled velike količine padavina došlo je do izlivanja reka, a na snimcima koji kruže društvenim mrežama građani su mogli da vide nabujale reke koje sa sobom nose sve. U Tutinu je dvogodišnje dete stradalo nakon što je upalo u nabujalu reku. O tome kakvo vreme se očekuje narednih dana govorio je meteorolog Nedeljko Todorović u emisiji “Mi danas” na K1 televiziji.

- Prethodna dva dana su bila sa najintenzivnijom kišom, a već danas do kraja dana će padavine popustiti, po količini i po intenzitetu. Krajem dana i tokom noći sledi delimično razvedravanje. Glavnina događaja je iza nas, a uzrok tome je ciklon koji je sa Atlantika došao preko Zapadne Evrope. Na Kopaoniku je u poslednjih 48 sati izmereno 114 litara po kvadratnom metru, u Sjenici 80 litara po kvadratnom metru, u Kuršumliji isto 80. To je količina koja je više nego prosečna za novembar mesec - rekao je meteorolog.

Danas smo imali smanjenje i prestanak padavina, ali kiša se ponovo očekuje.

- Sutra nam stiže novi ciklon koji nosi svežiji i vlažniji vazduh. Ovaj ciklon ponovo dolazi sa Atlantika u Sredozemlje. NJegov centar će biti u južnom Jadranu i zbog toga će glavni događaj biti olujni vetar. Kada je reč o oblačnosti i kiši, oni bi bili manje izraženi. Sutra u planinskim predelima jak južni vetar, a u košavskom području jak jugoistočni vetar koji će dostizati brzinu i do 100 kilometara na sat. U sredu popodne će taj vetar popustiti - rekao je Todorović i naglasio:

Narednih dana neće biti većih količina padavina. Ovih dana se suočavamo sa obilnim kišama, a na planinama se noćas zabelelo.

- Sneg je pao noćas i prepodne u planinskim predelima, dok ga u nižim predelima nije bilo. Do kraja novembra ga u nižim predelima neće biti. Narednih dana će biti padavina, u nižim predelima će to biti kiša, a u planinskim predelima će biti snega. Jutros je na Zlatiboru izmereno deset centimetra snega. Za sada, u narednih deset dana, nema ozbiljne zime u smislu niskih temperatura i snežnih padavina - rekao je Nedeljko Todorović.

U uključenju u emisiju “Mi danas” meteorolog je govorio da nas očekuje blaga zima.

- Očekuju nas temperature iznad proseka za ovo doba godine, za nijansu svežije nego prošle zime. Očekuje nas više padavina u vidu kiše. Biće i nešto više snežnog pokrivača nego prošlih zima, ali da kažemo da je pred nama jedna uobičajena zima - otkrio je Todorović.

(Mondo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".