To što je HPV vakcina preporučena za decu od devet do 19 godine, i za njih se obezbeđuje o trošku osiguranja, nikako ne znači da stariji ne smeju da prime vakcinu. Samo što je u tom slučaju sami finansiraju, i naravno, ako je osoba već stupila u seksualne odnose, ne može se očekivati isti efekat zaštite, jer se pretpostavlja da je, možda, već došlo do infekcfije nekim od humanih papiloma virusa.

U zapadnom svetu gde je ova vakcina u primeni mnogo duže nego kod nas, već deceniju i po, ona se preporučuje i starijima od 19 godina. To naročito važi za žene i to do 27. godine, i bez obzira da li su inficirane nekim od humanih papiloma virusa. Smatra se, naime, da će vakcina pojačati već postojeći imuni odgovor, a takođe i sprečiti infekciju drugim tipovima virusa i prenošenje infekcije partneru.

- HPV vakcina se preporučuje i muškarcima do 26 godina, koji imaju seksualne odnose sa muškarcima kao i HIV pozitivnim osobama - kaže dr Anja Pikula, ginekolog GAK "Narodni front".

Foto: Profimedia

 

 

- Ovo visokoefikasno cepivo pruža zaštitu od nastanka ne samo infekcije grlića već i vulve, vagine, anusa, penisa i ostalih sluzokoža koje napadaju virusi.

Doktorka Pikula kaže da posle tri doze HPV vakcine kod odraslih, koje se primaju u određenim vremenskim razmacima, imunitet traje osam do 12 godina:

- Upravo zbog ovih svojstava vakcine u zapadnom svetu se iste primenjuju i kod žena do 46 godina, koje su imale i neku od tumornih promena na genitalnom traktu, koja je prethodno hirurški izlečena - navodi dr Pikula.

- Hirirškim putem se odstrani 80 odsto virusa, a ostali "plivaju" u vaginalnom fluidu, i organizam ih imunitetom eliminiše. Smatra se da i tu vakcina deluje stimulativno i na ćelijski imunitet.
Prioritet je, ipak, da se u što većem broju zaštite nove generacije mladih. Time bi se značajno smanjilo oboljevanje od karcinoma genitalija, a amo od raka materice u našoj zemlji godišnje oboli 1.500, a umre oko 700 žena.

Foto: AP

 

 

Prema podacima RFZO, od početka besplatne vakcinacije protiv HPV u Srbiji, do početka novembra prvu dozu je primilo oko 10.800 dece. Vakcinacija se obavlja širom zemlje u domovima zdravlja, a obezbeđena je najasavremenija, devetovalentna vakcina.

Prvom dozom vakcine "gardasil 9" u Domu zdravlja Vranje, vakcinisano je svega 11 osoba uzrasta od 9 do 14 godina i 14 osoba uzrasta od 15 do 19 godina" - navode iz ZC Vranje.

Povodom ovako slabog odziva za imunizaciju u lokalnom Društvu onkoloških pacijenata kažu da se "obično bavimo posledicama, umesto da otklanjamo uzroke":

- U Srbiji najmanje jedna žena dnevno umre od karcinoma grlića materice, koji uzrokuje HPV virus- kažu u Drušvo u prilog vakcinaciji.

Foto: Ministarstvo