То што је ХПВ вакцина препоручена за децу од девет до 19 године, и за њих се обезбеђује о трошку осигурања, никако не значи да старији не смеју да приме вакцину. Само што је у том случају сами финансирају, и наравно, ако је особа већ ступила у сексуалне односе, не може се очекивати исти ефекат заштите, јер се претпоставља да је, можда, већ дошло до инфекцфије неким од хуманих папилома вируса.

У западном свету где је ова вакцина у примени много дуже него код нас, већ деценију и по, она се препоручује и старијима од 19 година. То нарочито важи за жене и то до 27. године, и без обзира да ли су инфициране неким од хуманих папилома вируса. Сматра се, наиме, да ће вакцина појачати већ постојећи имуни одговор, а такође и спречити инфекцију другим типовима вируса и преношење инфекције партнеру.

- ХПВ вакцина се препоручује и мушкарцима до 26 година, који имају сексуалне односе са мушкарцима као и ХИВ позитивним особама - каже др Ања Пикула, гинеколог ГАК "Народни фронт".

Фото: Профимедиа

 

 

- Ово високоефикасно цепиво пружа заштиту од настанка не само инфекције грлића већ и вулве, вагине, ануса, пениса и осталих слузокожа које нападају вируси.

Докторка Пикула каже да после три дозе ХПВ вакцине код одраслих, које се примају у одређеним временским размацима, имунитет траје осам до 12 година:

- Управо због ових својстава вакцине у западном свету се исте примењују и код жена до 46 година, које су имале и неку од туморних промена на гениталном тракту, која је претходно хируршки излечена - наводи др Пикула.

- Хириршким путем се одстрани 80 одсто вируса, а остали "пливају" у вагиналном флуиду, и организам их имунитетом елиминише. Сматра се да и ту вакцина делује стимулативно и на ћелијски имунитет.
Приоритет је, ипак, да се у што већем броју заштите нове генерације младих. Тиме би се значајно смањило обољевање од карцинома гениталија, а амо од рака материце у нашој земљи годишње оболи 1.500, а умре око 700 жена.

Фото: АП

 

 

Према подацима РФЗО, од почетка бесплатне вакцинације против ХПВ у Србији, до почетка новембра прву дозу је примило око 10.800 деце. Вакцинација се обавља широм земље у домовима здравља, а обезбеђена је најасавременија, деветовалентна вакцина.

Првом дозом вакцине "гардасил 9" у Дому здравља Врање, вакцинисано је свега 11 особа узраста од 9 до 14 година и 14 особа узраста од 15 до 19 година" - наводе из ЗЦ Врање.

Поводом овако слабог одзива за имунизацију у локалном Друштву онколошких пацијената кажу да се "обично бавимо последицама, уместо да отклањамо узроке":

- У Србији најмање једна жена дневно умре од карцинома грлића материце, који узрокује ХПВ вирус- кажу у Друшво у прилог вакцинацији.

Фото: Министарство