Odrasla je u bogatoj porodici, a rođena je u Rimu. Majka joj je Ana Marija Pankani, glumica i vlasnik lanca bioskopa Đovani Amati. Kao mala je pokazala da ne želi da nastavi stopama roditelja već da želi da se trka.

Kidnapovanje

Oteta je sa 19 godina, februara 1978. godine od strane tri kriminalca. Blizu vile u Rimu gde je živela je oteta iz automobila. Odveli su je u kuću blizu porodičnog doma Amati, međutim, ubrzo je transportovana na zabačeno mesto kada je policija pronašla tu kuću.

 

 

Držali su je u drvenom kavezu 75 dana i fizički i mentalno su je zlostavljali, a predvodnik kriminalaca Nieto je u nekoliko navrata razgovarao sa njom. Tražen je otkup od 800 miliona lira, što je tada bilo skoro milion dolara.

Tada je na snazi bio zakon po kom je policija mogla da zamrzne račune porodice, kako bi sprečila ljude da plaćaju otkup. Roditelji su ipak platili zbog visoke zainteresovanosti za film Ratovi Zvezda i velikog broja prodatih karata, ali i zbog prodaje nakita i pozajmljivanja novca.

Stokholmski sindrom

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sam67factory (@sam67factory)

 

Nieto i Amati su razvili poseban odnos tokom ove otmice. On je bežao od policije, ali nedugo nakon celog događaja je namamljen da se sretne sa Đovanom kada je i uhapšen.

Tokom 75 dana pakla, on je navodno silovao Đovano, a u drugim momentima je bio veoma nežan prema njoj. Tako je razvio određene emocije prema mladoj Italijanki.

On je iz zatvora slao cveće i ljubavna pisma. Zvao ju je pre nego što je uhvaćen, nadajući se da će se sresti, ispostaviće se, to će biti kobno za ovog kriminalca. Ona je tokom hapšenja molila policajce da ga zagrli poslednji put. Jedino što je žalila je to što je uhapšen uz njenu pomoć.

 

 

On je pobegao iz zatvora 1989. godine i ponovo je bio u bekstvu sve do 2010. kada je ponovo uhvaćen.

Karijera u Formuli 1

Kako Formula nema posebne sekcije za muškarce i žene, ovaj sport je oduvek bio otvoren za oba pola. Počela je svoju karijeru u Formuli Abart, a ubrzo je nakon uspešne četiri sezone prešla u Formulu 3. Tu je postigla veliki uspeh i uspela je da dođe do Formule 3000.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Women in Race (@womeninrace)

 

Posle još nekoliko sezona u različitim takmičenjima, ona se prvo testirala za tada moćni Beneton 1991. godine. Te godine se Beneton ipak odlučio da dovede zvezdu u usponu iz drugog tima, tada još malo poznatog - Majkla Šumahera.

 

 

Ona se ipak naredne godine odlučila za Brabham, a partner joj je bio budući šampion formule jedan sa ozbiljnim ''pedigreom'' - Dejmon Hil. Postala je tako peti ženski vozač u istoriji Formule 1. Međutim, Đovana se nije snašla u ovoj ulozi - odvozala je samo tri trke. Bila je poslednja u sve tri trke i nije uspela da se kvalifikuje za dalje takmičenje. U tim trkama je Šumaher uzeo svoj prvi podijum u karijeri.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".