Одрасла је у богатој породици, а рођена је у Риму. Мајка јој је Ана Марија Панкани, глумица и власник ланца биоскопа Ђовани Амати. Као мала је показала да не жели да настави стопама родитеља већ да жели да се трка.

Киднаповање

Отета је са 19 година, фебруара 1978. године од стране три криминалца. Близу виле у Риму где је живела је отета из аутомобила. Одвели су је у кућу близу породичног дома Амати, међутим, убрзо је транспортована на забачено место када је полиција пронашла ту кућу.

 

 

Држали су је у дрвеном кавезу 75 дана и физички и ментално су је злостављали, а предводник криминалаца Нието је у неколико наврата разговарао са њом. Тражен је откуп од 800 милиона лира, што је тада било скоро милион долара.

Тада је на снази био закон по ком је полиција могла да замрзне рачуне породице, како би спречила људе да плаћају откуп. Родитељи су ипак платили због високе заинтересованости за филм Ратови Звезда и великог броја продатих карата, али и због продаје накита и позајмљивања новца.

Стокхолмски синдром

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sam67factory (@sam67factory)

 

Нието и Амати су развили посебан однос током ове отмице. Он је бежао од полиције, али недуго након целог догађаја је намамљен да се сретне са Ђованом када је и ухапшен.

Током 75 дана пакла, он је наводно силовао Ђовано, а у другим моментима је био веома нежан према њој. Тако је развио одређене емоције према младој Италијанки.

Он је из затвора слао цвеће и љубавна писма. Звао ју је пре него што је ухваћен, надајући се да ће се срести, испоставиће се, то ће бити кобно за овог криминалца. Она је током хапшења молила полицајце да га загрли последњи пут. Једино што је жалила је то што је ухапшен уз њену помоћ.

 

 

Он је побегао из затвора 1989. године и поново је био у бекству све до 2010. када је поново ухваћен.

Каријера у Формули 1

Како Формула нема посебне секције за мушкарце и жене, овај спорт је одувек био отворен за оба пола. Почела је своју каријеру у Формули Абарт, а убрзо је након успешне четири сезоне прешла у Формулу 3. Ту је постигла велики успех и успела је да дође до Формуле 3000.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Women in Race (@womeninrace)

 

После још неколико сезона у различитим такмичењима, она се прво тестирала за тада моћни Бенетон 1991. године. Те године се Бенетон ипак одлучио да доведе звезду у успону из другог тима, тада још мало познатог - Мајкла Шумахера.

 

 

Она се ипак наредне године одлучила за Брабхам, а партнер јој је био будући шампион формуле један са озбиљним ''педигреом'' - Дејмон Хил. Постала је тако пети женски возач у историји Формуле 1. Међутим, Ђована се није снашла у овој улози - одвозала је само три трке. Била је последња у све три трке и није успела да се квалификује за даље такмичење. У тим тркама је Шумахер узео свој први подијум у каријери.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".