Istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da kada je povećan broj vozila na putevima i ulicama, događa se i veći broj saobraćajnih nezgoda.

Zbog očekivanih nepovoljnih vremenskih uslova, odnosno oblačnog i tmurnog vremena, sa maglom, kišom i ''''niskim'''' temperaturama, ABS apeluje na sve učesnike u saobraćaju na dodatni oprez, jer će uslovi za bezbednu vožnju biti otežani, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da vozači treba da znaju da vlažan kolovoz produžava put kočenja za oko 50 odsto, zbog čega se savetuje vozačima da prilagode brzinu kretanja vozila uslovima u saobraćaju i drže odgovarajuće odstojanje od vozila koje se kreće ispred.

Takođe, da budu strpljivi, poštuju saobraćajne propise i poseduju adekvatnu i propisanu zimsku opremu.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve vozače da budu dodatno oprezni na deonicama gde se očekuje pojava magle i da prilagode vožnju uslovima puta i poštuju saobraćajne propise (prate i poštuju saobraćajnu signalizaciju, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i koriste svetla za maglu).

Pešacima upućuje poseban apel da budu svesni da su zbog kiše i smanjenje vidljivosti slabije uočljivi za vozače, pa im se savetuje nošenje svetle odeće sa svetloodbojnim elementima i dodatan oprez pri kretanju kolovozom.

U vreme praznika je povećan uticaj alkohola na nastanak saobraćajnih nezgoda.

Alkohol je, pored neprilagođene brzine, najčešći faktor nastanka saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u ovim danima.

ABS apeluje na vozače da nađu načine da nikako ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".