Истраживања Агенције за безбедност саобраћаја показују да када је повећан број возила на путевима и улицама, догађа се и већи број саобраћајних незгода.

Због очекиваних неповољних временских услова, односно облачног и тмурног времена, са маглом, кишом и ''''ниским'''' температурама, АБС апелује на све учеснике у саобраћају на додатни опрез, јер ће услови за безбедну вожњу бити отежани, наведено је у саопштењу.

Истиче се да возачи треба да знају да влажан коловоз продужава пут кочења за око 50 одсто, због чега се саветује возачима да прилагоде брзину кретања возила условима у саобраћају и држе одговарајуће одстојање од возила које се креће испред.

Такође, да буду стрпљиви, поштују саобраћајне прописе и поседују адекватну и прописану зимску опрему.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све возаче да буду додатно опрезни на деоницама где се очекује појава магле и да прилагоде вожњу условима пута и поштују саобраћајне прописе (прате и поштују саобраћајну сигнализацију, прилагоде брзину кретања условима на путу и користе светла за маглу).

Пешацима упућује посебан апел да буду свесни да су због кише и смањење видљивости слабије уочљиви за возаче, па им се саветује ношење светле одеће са светлоодбојним елементима и додатан опрез при кретању коловозом.

У време празника је повећан утицај алкохола на настанак саобраћајних незгода.

Алкохол је, поред неприлагођене брзине, најчешћи фактор настанка саобраћајних незгода са настрадалим лицима у овим данима.

АБС апелује на возаче да нађу начине да никако не управљају возилима под дејством алкохола.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".