Dvadesetjednogodišnji Srbin snimio je sebe kako ostavlja automobil na autopilotu, dok on sedi na zadnjem sedištu, što u Švajcarkoj nije dozvoljeno. Zatim je video snimak postavio na internet – i time privukao pažnju policije, piše švajcarski portal Blick.

Vozač je seo na zadnje sedište svog mercedesa dok je vozio autoputem u kantonu Lucern i prepustio kontrolu nad svojim automobilom sistemu asistencije. Uhvaćen je jer je snimio svoju vožnju i objavio je. Policija u Lucernu saopštila je da se na snimku, koji je kružio društvenim mrežama, vidi vozač kako sedi na zadnjem sedištu dok je automobil nastavio da vozi autonomno sa svojim sistemima za pomoć.

Foto: Profimedia

 

Na internetu postoje brojne slike koje prikazuju slična putovanja. Dotični video više nije dostupan na mreži, rekao je portparol Urs Viger. Prema njegovim rečima, događaj se odigrao krajem septembra na autoputu A2 u opštini Ajh LU.

Policija je saznala za snimak i identifikovala vozača. Bio je to 21-godišnji Srbin. Priznao je šta se dogodilo i morao je da preda vozačku dozvolu.

U Švajcarskoj nije dozvoljeno autonomno voziti automobil. Vozač mora da bude u mogućnosti da interveniše u svakom trenutku, objašnjava policija u Lucernu.

Slični slučajevi privlače pažnju i u Sjedinjenim Državama. Godine 2021. godine, 25-godišnji muškarac je uhapšen jer je sedeo na zadnjem sedište svog tesle u pokretu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".