Kako prenose američki mediji, uprava kluba iz NJujorka izrekla je popularnom košarkašu suspenziju od pet utakmica pošto je Irving na sopstvenom Tviter profilu objavio link ka dokumentarcu koji se, prema mišljenju mnogih, antisemitski.

Nakon toga Irving je obrisao tvit i na svom Instagram profilu je napisao da mu je „veoma žao" za „bol i patnju" koju je naneo.

- Učim iz ovog nesrećnog događaja - istakao je košarkaš.

Potez sedmostrukog učesnika Ol Star vikenda ove nedelje osudili su i vlasnik Bruklin Netsa i čelnici NBA lige, piše BBC.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hélà (@kyrieirving)

 

Netsi i Irving su u sredu saopštili da je 30-godišnji košarkaš „preuzeo odgovornost za negativan uticaj" koji je njegova objava imala na jevrejsku zajednicu i obrisao je prvobitni tvit.

Klub i igrač su istakli da će sarađivati sa Ligom za borbu protiv klevete (ADL), neprofitnom organizacijom koja se bori protiv svih vrsta antsemitizma i predrasuda. Obećano je da će pokloniti po 500.000 dolara organizacijama „koje rade na iskorenjivanju mržnje i netolerancije".

Ipak, kada su novinari u četvrtak direktno pitali Irvinga da li ima antisemitska uverenja, on je odbio da osudi film i poruku sa Tvitera. Samo je kratko istakao da poštuje sve društvene grupe. Ipak, kada su novinari želeli nešto konkretniji odgovor, košarkaš je istakao da „ne može da bude antisemita ako zna odakle potiče".

Foto: Tanjug/AP

 

Nekoliko sati kasnije, oglasio se i njegov klub koji je saopštio da je Irving suspendovan jer je odbio da jasno kaže da nema antisemitska uverenja, niti je priznao da u filmu ima materijala koji širi mržnju.

- Veoma je uznemirujuće što je propustio da se odrekne antisemitizam kada mu se pružila jasna prilika. To je u suprotnosti sa vrednostima naše organizacije i štetno je za ekipu. Zato smatramo da on trenutno ne bi trebalo da bude povezan sa Bruklin Netsima - navodi se u saopštenju kluba.

Dodaje se da će biti suspendovan dok se ne završe neke „popravne mere", čiji krajnji rok nije saopšten, i da će propustiti najmanje pet utakmica.

Irving je u četvrtak uveče rekao da je „reagovao emotivno na nepravedno etiketiranje da je antisemita, umesto da se pažnja usredsredi na proces izlečenja 'njegovih jevrejskih braće i sestara' koji su povređeni zbog mrskih primedbi izrečenih u dokumentarcu".

- Nisam imao nameru da iskažem nepoštovanje jevrejske kulturne istorije u vezi sa Holokaustom, niti da širim bilo kakvu mržnju - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Irvingu su tokom cele ove drame mnogi pružali podršku na društvenim mrežama. Od poznatih, na Irvingovu stranu stao je reper Kanje Vest koji mu je poslao nekoliko poruka podrške. Kanje trenutno trpi ogromne poslovne gubitke zbog antisemitskih komentara. NJemu je nedavno istekla suspenzija na Tviteru uvedena upravo zbog antisemitizma. 

 

 

Podsećamo, ovo nije prvi put da se Irving našao u centru pažnje zbog kontroverznih pitanja. Prošle sezone je za Bruklin odigrao samo 29 od 82 utakmice regularne sezone NBA lige jer je odbio da se vakciniše protiv korona virusa.

BONUS VIDEO: 

DA LI JE JOKIĆ NAJBOLJI CENTAR U ISTORIJI NBA? Ova statistika kaže da jeste!

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".