Obećanja koje je dao Stokholm u vezi sa zabrinutošću Ankare o pružanju azila osumnjičenima za koje smatra teroristima nisu dovoljna, dodao je on.

- Ove izjave Švedske su dobre, ali nedovoljno dok se ne sprovedu - rekao je Čelik, prenosi Blumberg. "Čekamo da zaživi."

Turska je zaustavila proces odobravanja zahteva Švedske i Finske za ulazak u NATO, koje su podnete u maju. Ankara je ranije upozorila da bi mogla da blokira ponude, pošto je optužila dve nacije za skrivanje članova Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugih grupa za koje smatra da su terorističke organizacije.

Foto: Profimedia

 

Početkom oktobra, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da je njegova nacija spremna da podrži kandidaturu Finske, dodajući da „Finska nije zemlja u kojoj teroristi slobodno lutaju“. 

Pre nedelju dana Rojters je izvestio da je Švedska obavestila Tursku da je spremna da sarađuje sa Ankarom na izručenju osumnjičenih za terorizam i rekla da je preduzela dodatne mere protiv kurdskih militanata. Stokholm je takođe navodno rekao da ostaje „ potpuno posvećen primeni“ memoranduma koji su potpisale Švedska, Finska i Turska u junu.

Švedski premijer Ulf Kristerson je u utorak rekao da njegova nacija „puno poštuje činjenicu da svaka zemlja unutar alijanse donosi sopstvene odluke“, dodajući da je nedavno razgovarao sa Erdoganom telefonom i da su se njih dvojica „dogovorili da dođem u Ankaru i saopštiću tačan datum kada bude zvanično potvrđen.” 

Foto: Profimedia

 

Očekuje se da će premijer posetiti Tursku u nekom trenutku sledeće nedelje. Izjave su stigle i uoči ovonedeljne posete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Turskoj. On je 20. oktobra rekao da je „uveren da će svi saveznici ratifikovati Protokol o pristupanju“, otvarajući put Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO-u.

Stoltenberg je dodao da Stokholm više nema ograničenja na izvoz oružja u Tursku i da je uspostavio mehanizam saradnje u oblastima razmene obaveštajnih podataka i borbe protiv međunarodnog terorizma.

Do sada samo dve članice NATO-a nisu ratifikovale pristupne protokole za Finsku i Švedsku: Turska i Mađarska. Prema rečima Stoltenberga, u mađarskom parlamentu ratifikacija je na dnevnom redu „ove jeseni“ - preneo je RT.

BONUS VIDEO; POGLEDAJTE: Srpski "migovi 29" kreću u akciju potrage za neprijateljskim dronovima

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".