Muškarac optužen da je čekićem pretukao supruga predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nakon što je nasilno ušao u njihov dom, pretio je da će nju uzeti za taoca i slomiti joj kolena, navodi se u saveznoj krivičnoj prijavi podnesenoj u ponedeljak.

Navodne namere Dejvida DePapea objavljene su nakon što su savezni tužitelji optužili 42-godišnjeg muškarca za napad i pokušaj otmice u petak pre zore u kuću porodice Pelosi u San Francisku.

Nekoliko optužnica podignuto je odvojeno pred Vrhovnim sudom San Franciska, uključujući pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem, provalu, zlostavljanje starijih osoba i pretnje javnom službeniku, objavila je okružna tužiteljka Bruk DŽenkins na konferenciji za novinare.

Nensi Pelosi je druga u nizu zamenica predsednika SAD-a DŽozefa Bajdena i za vreme napada je bila u Vašingtonu. NJen suprug, Pol Pelosi hospitalizovan je i oporavlja se od preloma lobanje i povreda šake desne ruke. 

Lekari očekuju da će se 82-godišnji muškarac potpuno oporaviti. 

Incident, koji je DŽenkins nazvala "politički motiviranim", pokrenuo je strahove o stranačkom ekstremističkom nasilju uoči izbora u sredini mandata 8. novembar koji će odlučiti o kontroli Kongresa tokom jedne od najžešćih i najpopularnijih kampanja u SAD-u.

Kao jedna od najviše pozicioniranih demokrata u Vašingtonu, Nensi Pelosi bila je česta meta napada i kritika konzervativaca.

Foto: Tanjug/AP

 

NJena kancelarija je opljačkana tokom napada na američki Kapitol 6. januara 2021. od strane gomile pristalica tadašnjeg republikanskog predednika Donalda Trampa.

Inače, Pol Pelosi je izvršni direktor poznate firme za nekretnine i rizični kapital. 

BONUS VIDEO: 

U DINOSAURUSOVOM GNEZDU: U Kini pronađena fosilizovana jaja stara desetine miliona godina

(Jutarnji list)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".