Мушкарац оптужен да је чекићем претукао супруга председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси након што је насилно ушао у њихов дом, претио је да ће њу узети за таоца и сломити јој колена, наводи се у савезној кривичној пријави поднесеној у понедељак.

Наводне намере Дејвида ДеПапеа објављене су након што су савезни тужитељи оптужили 42-годишњег мушкарца за напад и покушај отмице у петак пре зоре у кућу породице Пелоси у Сан Франциску.

Неколико оптужница подигнуто је одвојено пред Врховним судом Сан Франциска, укључујући покушај убиства, напад смртоносним оружјем, провалу, злостављање старијих особа и претње јавном службенику, објавила је окружна тужитељка Брук Џенкинс на конференцији за новинаре.

Ненси Пелоси је друга у низу заменица председника САД-а Џозефа Бајдена и за време напада је била у Вашингтону. Њен супруг, Пол Пелоси хоспитализован је и опоравља се од прелома лобање и повреда шаке десне руке. 

Лекари очекују да ће се 82-годишњи мушкарац потпуно опоравити. 

Инцидент, који је Џенкинс назвала "политички мотивираним", покренуо је страхове о страначком екстремистичком насиљу уочи избора у средини мандата 8. новембар који ће одлучити о контроли Конгреса током једне од најжешћих и најпопуларнијих кампања у САД-у.

Као једна од највише позиционираних демократа у Вашингтону, Ненси Пелоси била је честа мета напада и критика конзервативаца.

Фото: Танјуг/АП

 

Њена канцеларија је опљачкана током напада на амерички Капитол 6. јануара 2021. од стране гомиле присталица тадашњег републиканског предедника Доналда Трампа.

Иначе, Пол Пелоси је извршни директор познате фирме за некретнине и ризични капитал. 

БОНУС ВИДЕО: 

У ДИНОСАУРУСОВОМ ГНЕЗДУ: У Кини пронађена фосилизована јаја стара десетине милиона година

(Јутарњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".