Mask je optužio prethodno rukovodstvo za obmanu i davanje pogrešnih informacija o kompaniji zbog čeka se čitav proces odužio i otišao na sud, a odmah po kupovini otpustio je izvršnog i finansijskog direktora, kao i šefa pravnih poslova i politike.

Po Maskovim rečima, njegova ideja je čišćenje lažnih naloga u cilju očuvanja platforme kao mesta za slobodu govora, poredeći je sa antičkim forumom ili agorom.

- On smatra da Tviter treba da bude to - dakle prostor za politički dijalog u uslovima slobode govora i prvenstveno platforma koja promoviše slobodu govora u nekim racionalnim okvirima uz, naravno, ograničavanje svega onoga što se može smatrati govorom mržnje, pozivanjem na nasilje i slično- rekao je profesor Nikola Tanasić, prenosi Sputnjik.

Nakon višemesečne sage o kupovini i prodaji svetski uticajne društvene mreže, začinjene tužbom, svađom novog vlasnika Ilona Maska sa menadžmentom i najavama promene uređivačke politike, osnivač Tesle je kupio „Tviter“ za 44 milijarde dolara.

- On ima lično velike ambicije za Tviter i te ambicije nisu ekonomske već političke prirode. Mask smatra Tviter za perspektivnu mrežu kao mesto za politički dijalog i smatra da ona treba da obezbedi odgovarajuće uslove da se taj dijalog vodi u uslovima slobode govora- rekao je Tanasić.

Mask je, kako navodi Tanasić, jako zainteresovan za ukidanje elemenata koje prepoznaje kao ograničavanje slobode govora i smatra da Tviter, kao i društvene mreže generalno, ima sklonost da se pocepa na domene koji isključivo servisiraju stavove ili ekstremne levice ili ekstremne desnice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".