Rezultati takođe pokazuju kako su oni koji su prestali da puše kasnije i dalje imali značajnih prednosti za zdravlje, ali je njihova stopa smrtnosti premašila stopu smrtnosti onih koji su prestali pre nego što su navršili 35 godina. Na primer, bivši pušači koji su prestali da puše kada su imali od 35 do 44 godine imali su 21 posto veću stopu smrtnosti u poređenju sa osobama koje nikad nisu pušile.

Osobe koje su prestale da puše nešto kasnije, odnosno od 45. pa sve do 54. godine, imale su čak 47 posto veću stopu smrtnosti. Autori pomenute studije objašnjavaju kako je pušenje povezano sa najmanje dvostruko većom stopom smrtnosti, bez obzira na to o kojem se uzroku smrti radilo.

Foto: Profimedia

 

- Prestanak pušenja, posebno u mlađem dobu, bio je povezan sa značajnim smanjenjem relativnog prekomerenog mortaliteta povezanog sa nastavkom pušenja. Ovo je treća velika studija koja sugeriše da bi uzrast od 35 godina mogla da bude optimalna za prestanak pušenja, posebno kod osoba koje mlade počnu da puše - istaknuo je profesor DŽon P. Prajs.

Analiza je uključivala podatke više od 550 hiljada odraslih ljudi koji su ispunjavali upitnike između 1997. i 2018. godine te su imali od 25 do 84 godine u trenutku ispunjavanja ankete koja se koristila za praćenje zdravlja stanovnika SAD. Ti su podaci uključivali osobe koje nikad nisu pušile, bivše pušače te osobe koje još aktivno puše.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".