Stariji ljudi, uključujući bake i deke, najverovatnije će vas posavetovati da bebu nikako ne izvodite prvih nekoliko nedelja napolje.

Ali, kakvo mišljenje ima struka po ovom pitanju?

Tradicionalno, veruje se da je period od 40 dana nakon porođaja vreme koje je potrebno da se mama oporavi i da beba dobije snagu. Ostajanje kod kuće znači da se držite podalje od infekcije, naravno, uz to znači i da tih 40 dana ne primate nikakvu posetu.

Foto: Profimedia

 

Međutim, neke mame vole da izađu iz kuće sa bebom što je pre moguće jer osećaju da ih vreme u kući previše ograničava. Ako ste vi i vaša beba zdravi, a vaš lekar to dozvoljava, ne morate da čekate 40 dana. U stvari, svež vazduh i promena pejzaža sigurno mogu da vam donesu prednosti.

Pravo vreme da izađete sa bebom iz kuće je ono vreme kada vi to osećate, kada intuicija nove mame kaže da je idealan trenutak. Tako da, čim se osetite spremnim, u redu je da novorođenče stavite u kolica i da se prošetate. Samo se pobrinite da bebu obučete odgovarajuće i da ne ostajete predugo napolju, posebno u hladnim danima.

Foto: Profimedia

 

Bebi je potreban jedan sloj odeće više nego vama, kako bi se osećala ugodno. Ako joj postane previše vruće ili hladno, vaša beba će vas sigurno upozoriti tako što će se uznemiriti i početi da plače. Dodajte joj sloj odeće ili skinite, po potrebi.

Vašoj bebi će biti potrebno vreme da se navikne na novo okruženje i da razvije imunitet. Dakle, možda bi bilo najbolje da se držite podalje od prepunih pijaca, tržnih centara i mesta sa puno prašine kako biste smanjili rizik od infekcije kod bebe, piše yumama.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".