Vođa partizanskog pokreta otpora u Drugom svetskom ratu je bio ikona međunarodnih odnosa. Gazio je tamo kuda mnogi komunistički lideri nisu mogli niti smeli.

Jugoslavija je doživela preporod posle Drugog svetskog rata i rapidno je napredovala i u diplomatskom smislu, ali i u ekonomskom. Umire 1980. godine, a njegova zaostavština na međunarodnom nivou je velika.

Mnoge države sveta su želele da mu odaju počast, tako se širom sveta nalaze ulice koje su dobile ime upravo po doživotnom predsedniku SFRJ.

Foto: reprint TV Novosti

 

Šalon an Šampanj, Francuska

Mirna slepa ulica sa stambenim objektima koja podseća na predgrađe. U blizini se nalazi bolnica ovog grada koji je na dva sata vožnje od Pariza.

Foto: Gugl strit

 

Parma, Italija

Druga država koja je odala počast bivšem predsedniku SFRJ je Italija i to u više navrata. Ulica Titova postoji u više mesta na čizmi. Međutim ulica u centru Parme nosi ime Maršala Tita. U blizini je stadiona FK Parme.

Foto: Gugl strit

 

Pnom Pen, Kambodža

Ova ulica je jedna od ključnih u ovom gradu i ide direktno do Olimpijskog stadiona. Nije dugačka, a još se naziva i Jugoslovenski bulevar. Osim stadiona, u blizini su i brojni univerziteti i škole.

Foto: Gugl strit

 

Moskva, Rusija

Uprkos klimavim odnosima sa Sovjetskim Savezom, Rusija je ipak odlučila da jedan trg u Moskvi nazove po Maršalu Titu. Nalazi se blizu početne Metro stanice u Moskvi, kao i blizu akademske četvrti. Takođe, nisu daleko ni zvanične institucije.

Foto: Gugl strit

 

Kairo, Egipat

Dugačka ulica koja obilazi aerodrom u Kairu je takođe dobila ime po doživotnom predsedniku SFRJ. U blizini ove ulice se nalazi i gradska skupština i kompleks Vojne Akademije. Ova ulica se nastavlja na Stari glavni put.

Foto: Gugl strit

 

NJu Delhi, Indija

Indijsku prestonicu takođe krasi ulica Josipa Broza, koja je kao bulevar široka i prolazi kroz ''zeleni'' deo grada, odnosno okružen je šumom i parkovima.

Foto: Gugl strit

 

BONUS VIDEO: Godišnjica prve konferencije Pokreta nesvrstanih

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".