O tome kako je bilo teško okupiti velikane i za svega jedan snimiti ambiciozan spot, ali i o tome kako je izgledalo snimanje tonskog zapisa legendarne numere, svedoči tekst iz TV Novosti, koji prenosimo u celosti:

Beograd, Ulica kneza Miloša, vreme popodnevnog saobraćajnog špica. Kolone automobila stoje zbog štraka radnika jedne velike fabrike. Tu je i milicija... Iznenada, iz jednog kombija izlaze sedmorica ljudi u mantilima. Vozači i prolaznici u njima prepoznaju popularne pevače i glumce. To su Bora Đorđević, Dragan Nikolić, Dušan Prelević, Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo, Vlada (Marković) i Bajka (Dragutin Balaban). Sa njima je bila TV ekipa, predvođena rediteljem Acom Boškovićem. Vozači, štrajkači i prolaznici prestali su da se ljute i počeli da dobacuju razne šale i dosetke. Da li je to moguće? Naravno: to je Beograd!

Otkud ova grupa popularnih lica na okupu? Snimali su muzički spot pesme "Beograd", za koju je muziku napisao Vlada Marković, tekst Petar Lazić, a aranžman Sloba Marković. Izvođače su odmah krstili "sedmorica veličanstvenih", a tokom snimanja na krovu zgrade CK na Novom Beogradu, sami su sebi prilepili funkcije "sedam sekretara SKOJ-a"... Pesma je nastala sa željom da bude poklon glavnom gradu, koji će u ljudima ponovo izazvati nekadašnji pozitivni naboj. Pesma je prvi put promovisana na dodeli Oktobarskih nagrada u Skupštini grada. Grad je i finansijski pomogao da se ceo projekat ostvari onako kako su autori zamislili.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Mislim da je krajnje vreme bilo da Beograd ponovo dobije jednu lepu pesmu - kaže Vlada Marković - jer posle "April u Beogradu" gotovo da nije bilo ni jedne pesme o ovom gradu. Svi mi, koji smo se okupili na projektu, radili smo na drugarskoj osnovi, niko nije dobio honorar. Mislim da smo uspeli da napravimo uspešnu mešavinu lirskog i patriotskog i tako dobijemo svečani, himnični zvuk.

Sedmoricu veličanstvenih nije bilo lako okupiti za snimanje. Reditelj Aca Bošković prihvatio se posla da prikupi "vreću buva".

- To je bilo ravno samoubistvu, jer oni, sva sedmorica, rade svoje poslove - pevaju, glume, Gaga Nikolić snima film u Bugarskoj... Jedva sam ih sakupio i to samo na jedan dan. Pa i tog jednog dana imao sam muke da ih zadržim. Za samo jedan dan morali smo da snimimo sve kadrove na karakterističnim mestima u gradu, koja dočaravaju širinu i toplini Beograda. Sedmorica izvođača takođe su na neki način simbol ovog grada: iako su pripadnici različitih generacija, oni imaju mnogo ljubavi prema njemu, uvek mu se rado vraćaju, uvek su spremni za razne dosetke i duhovitosti.

Foto: reprint TV Novosti

 

Od Bajke smo saznali i kako je reagovao reditelj kada je prvi put čuo pesmu "Beograd".

- Aca je čovek pun energije, pa je skočio i rekao: "Ovo ću ja da režiram, ne dam nikome"! Odmah je  "video" pesmu i napisao odličan scenario. Tako se u po jednom kadru pojavljuju Dušan Kovačević u radničkom odelu kako na "Ateljeu 212" ispisuje firmu, Bata Stojković i Bora Todorović piju rakijicu u dvorištu, Bogdan Tirnanić kao kolporter koji noću prodaje novine - istina, stare. Prolaznici su svejedno prilazili i zaista kupovali: znali su da je sve to igra, ali su hteli da se i sami poigraju... Na Kalemegdanu je noću snimljena filharmonija mladih "Borislav Pašćan", čiji članovi imaju najmanje dvanaest, a najviše dvadeset godina. Zidine su bile divno osvetljene, bilo je i vatrometa...

U svakom slučaju bilo je to prijatno druženje izvođača i ekipe sa Beogradom i Beograđanima. Sve je to zabeleženo okom kamere direktora fotografije Milorada Glušice i Borisa Vukasovića. Tonski snimak sačinjen je u studiju 6 Radio-Beograda sa snimateljem Zoranom Marićem. A kada je razgovor došao do tonskog snimanja, kao pravi junak iz filma nametnuo se Dragan Nikolić, poznat po divnom falširanju:

- Kada je ušao u tonski studio, Gaga je prvo kazao: "Komotno sam ja ovo mogao sam da otpevam, niste morali da angažujete ostale" - priseća se Bajka. - A kad je trebalo da otpeva refren, zamolio je Vladu da mu diriguje. Onda je Prele priskočio u pomoć pa mu je prosto ušao u uvo i unapred mu pevao svaki stih. Zna on tekst, ali ga ritam malo zeza! Pre neki dan sedeo je sa LJubišom Bačićem u kafani i kazao: "Hajde da malo pevam, molim te. Ti imaš glas, a ja dušu". I pevali su na francuskom. Al' je falširao!

Tokom snimanja, Beograd su "napadali" sa svih strana: sa zemlje, iz vazduha, sa vode. Reditelj je slikao Beograd iz helikoptera i danju i noću, ali je, kaže, tog dana bila restrikcija struje, pa je glavni grad bio mali poput Rume. A tokom snimanja na brodu, sedmorica veličanstvenih smislili su i sopstvenu koreografiju i njome iznenadili reditelja: u refrenu, na reči "košava duva", svi su popadali po podu, tako da je kadar iznenada ostao prazan! Takvih dosetki je tokom tog jednog dana snimanja bilo bezbroj, pošto se radi o ljudima koji se dobro poznaju, koji su tipični predstavnici rokerskog Beograda koji je otvoren za sve ljude koji prihvate Beograd kao svoj grad.

Foto: reprint TV Novosti

 

Jednostavno: to je optimistička priča, rađena sa mnogo ljubavi i dobrih namera. Kako će publika prihvatiti pesmu i koliko dugo će se spot vrteti na TV programima, više ne zavisi od njih. Za one koji budu poželeli da imaju tonski snimak, on će biti, kao poklon, snimljen na kompakt disku "Ja nisam ja" Vlade i Bajke, koji treba da se pojavi u prodaji krajem novembra. A svim čitaocima našeg lista, autori poklanjaju tekst pesme "Beograd".

BONUS GALERIJA: Iz albuma glumca Branka Milićevića Kockice

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".