О томе како је било тешко окупити великане и за свега један снимити амбициозан спот, али и о томе како је изгледало снимање тонског записа легендарне нумере, сведочи текст из ТВ Новости, који преносимо у целости:

Београд, Улица кнеза Милоша, време поподневног саобраћајног шпица. Колоне аутомобила стоје због штрака радника једне велике фабрике. Ту је и милиција... Изненада, из једног комбија излазе седморица људи у мантилима. Возачи и пролазници у њима препознају популарне певаче и глумце. То су Бора Ђорђевић, Драган Николић, Душан Прелевић, Драган Бјелогрлић, Никола Којо, Влада (Марковић) и Бајка (Драгутин Балабан). Са њима је била ТВ екипа, предвођена редитељем Ацом Бошковићем. Возачи, штрајкачи и пролазници престали су да се љуте и почели да добацују разне шале и досетке. Да ли је то могуће? Наравно: то је Београд!

Откуд ова група популарних лица на окупу? Снимали су музички спот песме "Београд", за коју је музику написао Влада Марковић, текст Петар Лазић, а аранжман Слоба Марковић. Извођаче су одмах крстили "седморица величанствених", а током снимања на крову зграде ЦК на Новом Београду, сами су себи прилепили функције "седам секретара СКОЈ-а"... Песма је настала са жељом да буде поклон главном граду, који ће у људима поново изазвати некадашњи позитивни набој. Песма је први пут промовисана на додели Октобарских награда у Скупштини града. Град је и финансијски помогао да се цео пројекат оствари онако како су аутори замислили.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Мислим да је крајње време било да Београд поново добије једну лепу песму - каже Влада Марковић - јер после "Април у Београду" готово да није било ни једне песме о овом граду. Сви ми, који смо се окупили на пројекту, радили смо на другарској основи, нико није добио хонорар. Мислим да смо успели да направимо успешну мешавину лирског и патриотског и тако добијемо свечани, химнични звук.

Седморицу величанствених није било лако окупити за снимање. Редитељ Аца Бошковић прихватио се посла да прикупи "врећу бува".

- То је било равно самоубиству, јер они, сва седморица, раде своје послове - певају, глуме, Гага Николић снима филм у Бугарској... Једва сам их сакупио и то само на један дан. Па и тог једног дана имао сам муке да их задржим. За само један дан морали смо да снимимо све кадрове на карактеристичним местима у граду, која дочаравају ширину и топлини Београда. Седморица извођача такође су на неки начин симбол овог града: иако су припадници различитих генерација, они имају много љубави према њему, увек му се радо враћају, увек су спремни за разне досетке и духовитости.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Од Бајке смо сазнали и како је реаговао редитељ када је први пут чуо песму "Београд".

- Аца је човек пун енергије, па је скочио и рекао: "Ово ћу ја да режирам, не дам никоме"! Одмах је  "видео" песму и написао одличан сценарио. Тако се у по једном кадру појављују Душан Ковачевић у радничком оделу како на "Атељеу 212" исписује фирму, Бата Стојковић и Бора Тодоровић пију ракијицу у дворишту, Богдан Тирнанић као колпортер који ноћу продаје новине - истина, старе. Пролазници су свеједно прилазили и заиста куповали: знали су да је све то игра, али су хтели да се и сами поиграју... На Калемегдану је ноћу снимљена филхармонија младих "Борислав Пашћан", чији чланови имају најмање дванаест, а највише двадесет година. Зидине су биле дивно осветљене, било је и ватромета...

У сваком случају било је то пријатно дружење извођача и екипе са Београдом и Београђанима. Све је то забележено оком камере директора фотографије Милорада Глушице и Бориса Вукасовића. Тонски снимак сачињен је у студију 6 Радио-Београда са сниматељем Зораном Марићем. А када је разговор дошао до тонског снимања, као прави јунак из филма наметнуо се Драган Николић, познат по дивном фалширању:

- Када је ушао у тонски студио, Гага је прво казао: "Комотно сам ја ово могао сам да отпевам, нисте морали да ангажујете остале" - присећа се Бајка. - А кад је требало да отпева рефрен, замолио је Владу да му диригује. Онда је Преле прискочио у помоћ па му је просто ушао у уво и унапред му певао сваки стих. Зна он текст, али га ритам мало зеза! Пре неки дан седео је са Љубишом Бачићем у кафани и казао: "Хајде да мало певам, молим те. Ти имаш глас, а ја душу". И певали су на француском. Ал' је фалширао!

Током снимања, Београд су "нападали" са свих страна: са земље, из ваздуха, са воде. Редитељ је сликао Београд из хеликоптера и дању и ноћу, али је, каже, тог дана била рестрикција струје, па је главни град био мали попут Руме. А током снимања на броду, седморица величанствених смислили су и сопствену кореографију и њоме изненадили редитеља: у рефрену, на речи "кошава дува", сви су попадали по поду, тако да је кадар изненада остао празан! Таквих досетки је током тог једног дана снимања било безброј, пошто се ради о људима који се добро познају, који су типични представници рокерског Београда који је отворен за све људе који прихвате Београд као свој град.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Једноставно: то је оптимистичка прича, рађена са много љубави и добрих намера. Како ће публика прихватити песму и колико дуго ће се спот вртети на ТВ програмима, више не зависи од њих. За оне који буду пожелели да имају тонски снимак, он ће бити, као поклон, снимљен на компакт диску "Ја нисам ја" Владе и Бајке, који треба да се појави у продаји крајем новембра. А свим читаоцима нашег листа, аутори поклањају текст песме "Београд".

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Из албума глумца Бранка Милићевића Коцкице

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".