Sa naočarima sa rogastim okvirom, skladnim izgledom i doteranom fizičkom građom, ovaj 58-godišnji lider konzervativno-umerene stranke vodio je kampanju na opštim izborima u Švedskoj u septembru insistirajući na borbi protiv kriminala i rastućih cena energenata.

Bivši gimnastičar, često je medijski predstavljen kao čovek vodi aktivan život, trči i šeta u prirodi sa svojim psom, koga je nabavio nakon što je izgubio na predhodnim izborima u Švedskoj 2018. godine.

Još tada Kristerson je poručio da nikada neće pregovarati sa nacionalističkim i antiimigracionim švedskim partijama – koje su tada na političkoj sceni smatrane „partijicama“. Međutim, u neuspehu da potisne socijaldemokratsku stranku sa vlasti, promenio je odluku. Pokrenuo je razgovore sa švedskim demokratama 2019. godine, i ta saradnja počela je vremenom da se produbljuje. Politički neistomišljenici i suparnici optužuju ga od tada da se "prodao" krajnjoj desnici. 

Foto: AP

 

Četiri desničarske stranke su zajedno pobedile na izborima, izbacivši socijaldemokrate, koji su dominirali švedskom politikom od 1930-ih.


"Razmrsiti“ Švedsku

 

Dok će novu vladu činiti umereni, demohrišćani i liberali, u parlamentu će imati podršku i švedskih demokrata koji su tako Kristersonovoj vladi obezbedili većinu. Četiri koaliciona partnera predstavili su agendu političke saradnje od 62 stranice, čije tačke obiluju ustupcima krajnjoj desnici, uz veliki akcenat na suzbijanje kriminala, problema imigracije i gradnje novih nuklearnih reaktora.

LJubitelj stripova sa diplomom ekonomije, Kristerson je otpočeo žestoku kampanju po kontroverznim temama bliskim desničarski orijentisanom građanskom telu. Zbog toga se u javnosti sada etiketira samo kao blaža verzija švedskih desničara. Ipak i pored toga on nastavlja da insistira na suzbijanju imigracija i kriminala. NJegov cilj je "ispraviti" Švedsku koja je po njegovom mišljenju izgubila kontrolu nad više pitanja, od sporadičnih sukoba sa kriminalnim grupama, preko velike stope nezaposlenosti i nedostatka medicinskog osoblja.

Foto: AP

 

 

- Švedska koja ne funkcioniše postala je nova normalnost - govorio je Kristersen tokom čitave kampanje. On je takođe obećao da će smanjiti rastuće cene energenata.

NJegova nova alijansa, koja bi trebalo da preuzme vlast u utorak, prošle nedelje je saopštila da će biti izgrađeni novi nuklearni reaktori, nakon decenija nuklearnog "gašenja u Švedskoj.


Ključar krajnje desnice

 

U zvaničnoj biografiji Ulfa Kristersona stoji da je rođen u gradu na jugu Švedske, Lundu 1963. godine. Još kao tinejdžer u srednjoj školi, oprobao se u ulozi političara kao čelnik omladinskog krila "Umerenih". Brzo se probio kroz partijske redove, tako da je 1994. godine prvi put izabran u švedski parlament.

Povremeno je pravio "pauze" u politici, da bi radio na poslovima komunikacija, i bio predsednik odbora agencije za usvajanje dece. Kristerson je oženjen i otac tri ćerke usvojene iz Kine.

- Kristerson bi mogao da uđe u istoriju kao ključar krajnje desnice koji je otvorio vrata za "rehabilitaciju" švedskih demokrata na političkoj sceni - pisao je uticajni švedski list "Dagens Niheter" uoči izbora.

U to vreme, međutim, Kristerson nije mogao da predvidi da će krajnja desnica, davanjem svog blagoslova, prestići stranku Umerenih kao najveća partija desnice i druga najveća partija u toj zemlji. NJegova izborna pobeda spasila je ujedno i njegovu političku karijeru.

- Vizija koju Umereni imaju o lideru svoje stranke prilično se poklapa sa ulogom generalnog direktora kompanije na berzi: dok sve ide dobro može da ostane, ali ako krene loše, mora da ode istog dana - rekao je  istoričar Torbjorn Nilson .

(The Local.se)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".