Da je Srbima tradicija važna se pokazuje kroz to da smo u hrišćanska ubeđenja koja nosimo u sebi dodali primese tadašnjih slovenskih običaja.

Međutim, jedan od najjezivijih običaja je svakako SNOHAČENJE. O njemu se dugo ćutalo, s obzirom koliko je traumatičan za svaku buduću mladu.

Snohačenje predstavlja intiman odnos svekra i snaje, običaj koji potiče iz doba paganskih verovanja kod Slovena. Upražnjavao se zbog seksualne nezrelosti ili odsustva sina. Bio je prisutan sve do povlačenja Osmanskog carstva sa ovih prostora, dok je potupno iskorenjen tek nakon Drugog svetskog rata.

Veruje se da je nastao iz praktičnih razloga i da se prenosio kroz generacije. Kada bi se maloletni mladić oženio starijom, odraslom ženom, tada bi najčešće otac obavljao bračnu dužnost. Nije bilo strano ni da se rode deca iz ovog odnosa, a upražnjavalo se sve dok mladić ne dođe do punoletstva.

Najpoznatije prikazivanje ovog običaja je svakako u ''Nečistoj krvi'' Bore Stankovića. On je zabeležio ovaj čudni običaj, a praktikovan je u svim klasama društva. Nije smatran za greh. Često su mlađi prenosili ovaj običaj dalje, činivši isto što i njihovi očevi kada njihovo potomstvo odraste. Najnovija adaptacija ovog dela je nastala u vidu serije koja se prikazivala na RTS-u.

https://www.youtube.com/watch?v=KEF9Pmpx0wc&ab_channel=ThisandThatProductions

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".