Да је Србима традиција важна се показује кроз то да смо у хришћанска убеђења која носимо у себи додали примесе тадашњих словенских обичаја.

Међутим, један од најјезивијих обичаја је свакако СНОХАЧЕЊЕ. О њему се дуго ћутало, с обзиром колико је трауматичан за сваку будућу младу.

Снохачење представља интиман однос свекра и снаје, обичај који потиче из доба паганских веровања код Словена. Упражњавао се због сексуалне незрелости или одсуства сина. Био је присутан све до повлачења Османског царства са ових простора, док је потупно искорењен тек након Другог светског рата.

Верује се да је настао из практичних разлога и да се преносио кроз генерације. Када би се малолетни младић оженио старијом, одраслом женом, тада би најчешће отац обављао брачну дужност. Није било страно ни да се роде деца из овог односа, а упражњавало се све док младић не дође до пунолетства.

Најпознатије приказивање овог обичаја је свакако у ''Нечистој крви'' Боре Станковића. Он је забележио овај чудни обичај, а практикован је у свим класама друштва. Није сматран за грех. Често су млађи преносили овај обичај даље, чинивши исто што и њихови очеви када њихово потомство одрасте. Најновија адаптација овог дела је настала у виду серије која се приказивала на РТС-у.

https://www.youtube.com/watch?v=KEF9Pmpx0wc&ab_channel=ThisandThatProductions

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".