Potez ministara Ranka Krivokapića i Raška Konjevića izazvao je veliko nezadovoljstvo meštana i udruženja boraca, za koje je tekst na obeležju - neprihvatljiv.

Iz Opštine Kotor saopšteno je da će od Vlade Crne Gore zatražiti objašnjenje da li je u slučaju obeležja ispoštovana zakonom predviđena procedura za postavljanje ovakvih memorijala. Kotor je zvanično uputio pismo premijeru Dritanu Abazoviću i zapretio krivičnim prijavama protiv dvojice članova njegovog tehničkog kabineta.

Meštani Morinja neskriveno najavljuju da je pitanje dana kada će, kako kažu, sramota biti skinuta. Kontroverzna spomen-ploča juče je bila pod stražarnim obezbeđenjem trojice vojnika Vojske Crne Gore.

- Tamo je, još stoji, ali nadamo se, ne zadugo - kaže za "Novosti" predsednik Mesne zajednice Morinj Špiro Vulović.

- Mi se nećemo panašati nezakonito kao ministri Ranko Krivokapić i Raško Konjević, već ćemo iskoristi sva zakonska sredstva i ukloniti je.

Sledićemo korake Opštine Kotor, poštovati proceduru i nadam se da će se sve brzo rešiti. A o kakvom obeležju je reč dovoljno govori što ga vojska čuva od naroda.

Morinjani kažu da nisu protiv obeležavanja mesta gde su devedesetih bili zatočeni Hrvati, ali da je postojeći tekst neprihvatljiv.

- Ne smeta nama tabla, već ono što na njoj piše. A to je osramotilo ime crnogorsko. Svi znamo, pa i oni Hrvati koji su na dan otkrivanja bili ovde, da u Morinju nije bio logor već sabirni istražni zatvor u kome niko nije ubijen - navode meštani tihog mesta u Boki Kotorskoj.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".