Boli vas glava, zub, imate temperaturu, treba vam lek, ili suplement. Najčešće odlazite prvo u apoteku. Tamo vas čekaju farmaceuti, ali u većini apoteka širom Srbije u prethodnom periodu čekali su vas i specijalni savetnici - za dijabetes, antibiotike, postkovid.

- Farmaceutska komora Srbije pokrenula je još pre četiri godine projekat, a to je uvođenje usluga savetovanja pacijenata u apotekama širom Srbije - rekla je profesorka Farmaceustkog fakulteta Sandra Vezmar Kovačević i naglasila da je prvo regulisano savetovanje o dijabetesu, koji je ozbiljno stanje, pa je pacijentima potrebno dosta informacija, što će im od sada biti dostupno u apotekama.

Foto: D. Dozet

 

 

- Pacijenti dobro znaju kako se kontroliše šećer, dakle nemaju problem sa time da kontrolišu glukozu, kada da mere i koje vrednosti treba da imaju... Ali sve drugo, na primer, provera pritiska, kada ih pitatate o kontroli pritiska, tu pada procenat pacijenata koji to rade ili koji imaju svest o tome da treba to da rade. Takođe, kada ih pitate kada su bili kod očnog lekara, kada ste kontrolisali bubrege - dobićete loše odgovore, kao i po pitanju ishrane, namirnica, glikemijskog indeksa, tu je znanje mnogo manje - objasnila je navike pacijenata prof. Vezmar Kovačević, ali je i naglasila da posle šest meseci savetovanja sa farmaceutom - pacijenti postaju informisaniji.

Dodaje da znanje u savetovalištu postaje veće u svim aspektima poznavanja i kontrole dijabetesa.

Govoreći o antibioticima, Vezmar Kovačević kaže da se neretko sedi nepravilna primena tih lekova.

- Savetovalište za antibiotike je namenjeno tome da pruži informacije pacijentima i da ih podstakne da svoju terapiju završe ispravno i do kraja. Kroz rezultate istraživanja smo videli da pacijenti prijavljuju alergije na antibiotike i to u sedam procenata. Ali, u principu za farmaceute je važno da, pre izdavanja antibiotika, još jednom provere, da li je pacijent alergičan na lek. Alergije se mogu javiti tokom godina i upravo zato se tokom savetovanja savetuje oprez i o neželjenim efektima, da se pacijent javi svom lakaru što pre, da se to prepozna i da bi se reagovalo na vreme - objasnila je dr Vezmar Kovačević.

Još jedno od aktuelnih pitanja je zloupotreba antibiotika. Približno je svaki peti pacijent koristio antibiotik u prethodna tri meseca, što se može povezati i sa pandemiju.

- Često se propisuju antibiotici i važno je da se pravilno primenjuju. Naše nije da proveravamo da li je opravdano propisan antibiotik, naše je da pacijenta savetuemo da ih pravilno koristi - dodaje profesorka. U pripremi je i savetovalište za astmu.

Rezultati istraživanja će biti objavljeni na 8. Kongresu farmaceuta Srbije.  

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".