Боли вас глава, зуб, имате температуру, треба вам лек, или суплемент. Најчешће одлазите прво у апотеку. Тамо вас чекају фармацеути, али у већини апотека широм Србије у претходном периоду чекали су вас и специјални саветници - за дијабетес, антибиотике, постковид.

- Фармацеутска комора Србије покренула је још пре четири године пројекат, а то је увођење услуга саветовања пацијената у апотекама широм Србије - рекла је професорка Фармацеустког факултета Сандра Везмар Ковачевић и нагласила да је прво регулисано саветовање о дијабетесу, који је озбиљно стање, па је пацијентима потребно доста информација, што ће им од сада бити доступно у апотекама.

Фото: Д. Дозет

 

 

- Пацијенти добро знају како се контролише шећер, дакле немају проблем са тиме да контролишу глукозу, када да мере и које вредности треба да имају... Али све друго, на пример, провера притиска, када их питатате о контроли притиска, ту пада проценат пацијената који то раде или који имају свест о томе да треба то да раде. Такође, када их питате када су били код очног лекара, када сте контролисали бубреге - добићете лоше одговоре, као и по питању исхране, намирница, гликемијског индекса, ту је знање много мање - објаснила је навике пацијената проф. Везмар Ковачевић, али је и нагласила да после шест месеци саветовања са фармацеутом - пацијенти постају информисанији.

Додаје да знање у саветовалишту постаје веће у свим аспектима познавања и контроле дијабетеса.

Говорећи о антибиотицима, Везмар Ковачевић каже да се неретко седи неправилна примена тих лекова.

- Саветовалиште за антибиотике је намењено томе да пружи информације пацијентима и да их подстакне да своју терапију заврше исправно и до краја. Кроз резултате истраживања смо видели да пацијенти пријављују алергије на антибиотике и то у седам процената. Али, у принципу за фармацеуте је важно да, пре издавања антибиотика, још једном провере, да ли је пацијент алергичан на лек. Алергије се могу јавити током година и управо зато се током саветовања саветује опрез и о нежељеним ефектима, да се пацијент јави свом лакару што пре, да се то препозна и да би се реаговало на време - објаснила је др Везмар Ковачевић.

Још једно од актуелних питања је злоупотреба антибиотика. Приближно је сваки пети пацијент користио антибиотик у претходна три месеца, што се може повезати и са пандемију.

- Често се прописују антибиотици и важно је да се правилно примењују. Наше није да проверавамо да ли је оправдано прописан антибиотик, наше је да пацијента саветуемо да их правилно користи - додаје професорка. У припреми је и саветовалиште за астму.

Резултати истраживања ће бити објављени на 8. Конгресу фармацеута Србије.  

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".