Ceremonija će se održati 6. maja sledeće godine, iako se ranije spominjao jun. Uz Čarlsa će biti krunisana i njegova kraljica supruga Kamila Parker Bouls.

Kako piše Daily Mail, novi monarh biće zvanično krunisan u smanjenoj verziji drevne ceremonije koju će voditi nadbiskup od Kenterberija u Vestminsterskoj opatiji. Čarls želi da krunisanje traje kraće od sat vremena, planira da smanji spisak gostiju i odredi manje formalno odevanje za zvanice.

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Krunisanje će odražavati današnju ulogu kralja i pogled prema budućnosti dok će biti ukorenjena u dugogodišnjoj tradiciji i raskoši", potvrdila je palata kada je zvanično objavila datum ceremonije.

Čarls je odlučio da smanji raskoš krunisanja kako bi to uskladio s krizom i povećanjem troškova života, te želi da pokaže da se kreće prema modernijoj monarhiji.

Foto: Profimedia

 

 

Zanimljiv je i datum koji je odabran za ceremoniju. Naime, tada će njegov unuk Arči, sin princa Harija proslaviti četvrti rođendan. Takođe, na taj datum se i sestra kraljice Elizabete II, princeza Margaret udala za svog supruga Entonija Armstronga DŽonsa.

(Daily Mail)

BONUS VIDEO:

SEDAM DECENIJA NA TRONU: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".