Predsednika UAE dočekao je predsednik Aleksandar Vučić, a nakon toga usledili su plenarni sastanak dveju delegacija i razgovor u četiri oka Vučića i bin Zajeda.

Ova poseta šeika bin Zajeda Srbiji je prva radna poseta, nakon što je u maju, posle smrti svog brata Kalife, postao predsednik Emirata.

Od 2012.godine do danas, predsednik Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od 20 susreta, a poslednji put sastali su se u septembru, u Abu Dabiju.

Ta poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima bila je prva zvanična poseta predsednika Vučića u drugom predsedničkom mandatu i tada je potpisano deset sporazuma između dve zemlje.

Najvažniji sporazum koji je tom prilikom potpisan je sporazum kojim Srbija dobija od UAE finansijsku podršku, tačnije sporazum o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto.

Foto: Tanjug/ Kabiner predsednika Republike

 

 

Potpisani su i sporazumi o strateškom partnerstvu dve zemlje, ali i dokumenti o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima, saradnja diplomatskih akademija.

U teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju je bila veoma značajna, jer su UAE sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest posto svetskih rezervi nafte.

- Naše prijateljstvo je izuzetno čvrsto i kad god je teško, mi možemo da se oslonimo na Emirate, što se i do sada nebrojano puta pokazalo, kada su nam naši prijatelji pomagali i u najtežim trenucima- rekao je tada predsednik Vučić.

Emirati su do sada Srbiji više puta pomogli, tako su 2014. godine uputili pomoć za saniranje štete izazvane katastrofalnim poplavama, a i više navrata uputili su i značajnu medicinsku pomoć u cilju efikasnijeg suočavanja sa pandemijom korona virusa.

Foto: Tanjug

 

 

Inače, Srbija i UAE imaju važne zajedničke projekte, a najviše se izdvaja "Beograd na vodi", najvažniji graditeljski poduhvat od Beča do Istanbula. Zatim, tu su ulaganja u nacionalnu avio- kompaniju Er Srbija, investicija kompanije Al Dahra, međunarodne korporacije specijalizovane za agrobiznis, izgradnja najvećeg vetroparka u Srbiji, koji radi kompanija Mubadala, izgradnja hotela na Kopaoniku, zajednička izgradnja fabrike vakcina protiv korona virusa, otvorena je Mirabank. Nisu zanemarljivi i mnogobrojni drugi projekti koji su u fazi realizacije.

Svetski mediji bin Zajeda svrstavaju u najmoćnijeg čoveka na svetu, zahvaljujuci mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.

Iz Beograda, kako prenose ruski mediji, šeik Bin Zajed otputovaće u posetu Moskvi, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".